ТРКА ЧАМАЦА АПАТИНАЦА – ТРАДИЦИОНАЛНО 18. ПУТ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

ОВЕ ГОДИНЕ ДВЕ НОВЕ ТРКЕ: ДВОЈАЦ ЖЕНЕ И ДВОЈАЦ МИКС

У оквиру 58. Апатинских рибарских вечери на чарди „Пчела“ у Купусини 18. пут је одржана традиционална трка чамаца на весла. Такмичење је организовао Кајак клуба „Панонија“.

У трци која је најинтересантнија посматрачима – чамаца самаца, прво место заузео је Игор Ковачић, други је био Дениел Њари а трећи Богдан Белић. У атрактивној трци чамаца двојаца за мушкарце први су на циљ стигли Дениел Њари и Богдан Белић (екипа Обадови), други су Зоран Дубајић и Милорад Кузмић ( Старси) а трећи Игор  и Ђуро Ковачић (Јапеци). У новој дисциплини, трци двојаца за жене на прво место пласирале су се Тамара Рудић-Весна Милановић (екипа Шкољкице) док су друге биле Ведрана и Ника Познановић (Једнорози). Трка мешовитих парова (Микс) решена је на следећи начин. Први су на циљ стигли Јелена Слијепчевић и Денеш Ђерђ (екипа Фламингоси), други Марија Бубало и Милош Гуслов ( Труло весло) док су трећи Татјана Кемењ и Никола Лабус (Лабуди).

– Кајак клуб се ових година борио да опстане, што је генерално био дугогодишњи проблем, али људи који се сада налазе на челу клуба труде се да врате стару славу Кајак клуба како кроз такмичарски спорт, тако и кроз овакве манифестације. Желимо и да вратимо популарност нашег клуба код Апатинаца али и гостију и туриста. Да се што већи број људи заинтересује за спорт, макар и рекреативно. Скупили смо се овде 18. пут, а прошле године смо променили начин такмичења. Убацили смо нове категорије па сада и девојке могу веслати, а додали смо и категорију Микс (мешовити пар). Мислимо да је сада такмичење много привлачније за већи број људи, што потврђује број пријављених такмичара, као и бројност публике која прати трке, рекао је Љубиша Мркобрада, секретар апатинског Кајак клуба „Панонија“.

Организатор је у традиционалну трку чамцима апатинцима увео још једну промену: такмичари више не веслају у својим чамцима него их они чекају на месту такмичења  и сви су истог типа.

– Ово јесте рекреативна и забавна трка али људи су врло амбициозни када су њихови успеси у питању, односно, осетљиви на свој пласман и не желе да буду оштећени. Имамо бивше и активне кајакаше, затим искусне рибаре који већ знају како руковати веслом, али променама које смо увели имамо значајно веће интересовање оних који први пут веслају на овакав начин и учествују у такмичењу, појашњава Мркобрада.

Ове године су се за такмичење пријавиле 22 екипе са 50 такмичара за све категорије трка. Било је веслача који су се такмичили у неколико категорија. Раздаљина коју су учесници морали прећи износила је 200 метара.

– Четири чамца се равнају на линији између две бове. Судија на старту их усмерава да то буде апсолутно коректно, као код кајакашког такмичења. Имамо судију на циљу који је са записником и бележи тачан пролазак чамаца кроз циљ. Имали смо такмичење у четири категорије, чамац самац мушки такмичари, чамац двојац мушки и чамац двојац женски, као и чамац двојац микс. Најатрактивније су прве две трке, а друге две су биле публици за уживање. Такмичење је трајало два сата јер смо у неколико дисциплина правили једну квалификациону и једну финалну трку. По двоје најбољих је прошло у финалну трку, додао је секретар КК „Паноније“.

За све учеснике је, након такмичења, обезбеђен паприкаш који су кували Владимир Кукић и Слободан Мркобрада.

Овогодишња трка је имала посетиоце из Суботице и Новог Сада које организатори нису успели убедити да се такмиче али су подржали такмичаре и уживали у тркама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *