TREĆI DAN 55. APATINSKIH RIBARSKIH VEČERI

APATIN DRUŠTVO VESTI ZANIMLJIVOSTI
  • CAKANA I KIŠA

Subota je dan kada se, zbog slobodnog dana koji većina zaposlenih ima smatra udarnim danom Ribarskih večeri. Zvezda koja je najavljena za subotu, odnosno, treći dan ovogodišnje manifestacije bila je Dragica Radosavljević Cakana. Pevačica koja je preko 25 godina na muzičkoj sceni Srbije i koja se odlučila za stare narodne, tradicionalne, izvorne pesme. Taj izbor joj je doneo manje popularnosti nego da se bavila novokomponovanom narodnom pesmom, ali je ona to prihvatila.

Sve je bilo spremno za Cakanin nastup. Pevačica je bila raspoložena. Jedino što nije planirano, a dogodilo se, je loše vreme. Kao u inat, kiša je počela neposredno pre početka koncerta i oterala veći deo publike. Oni verniji Cakani ostali su i sačekali nastup.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde večeras i čestitam vam na manifestaciji. Došla sam na poziv Opštine Apatin i Turističke organizacije. Dok smo dolazili ovamo pljuskovi su nas pratili na rate. U jednom mestu pada, u drugom počinje, i tako sve do Apatina. Ipak, meni je zaista drago što smo stigli u vaš grad, rekla je Cakana.

Nadimak “Cakana” pevačica je dobila od kolega muzičara jer je uvek bila nasmejana. Takva je bila i u Apatinu, uprkos kiši. Vlasnica je hitova “Evo me opet, evo”, “Moj golube”, “Ej dragi, dragi” i drugih. U rodnom Leposaviću počela je pevati i osvajati prve nagrade. Prva pevačka nagrada koju je osvojila je bila nagrada “Zlatni akord Kosova”, a tada je imala samo četrnaest godina. Snimila je deset albuma, bez velike medijske pompe i reklame, pa mnogi ne znaju da ih ima u tom broju. Sa toliko albuma i pesama na njima, umeće je izabrati šta pevati na nastupima. Pevačica je pokazala da ume, pored svojih pesama, pevati i tuđe, a na njenom repertoaru našle su se i pop i rok pesme, a ne samo narodne.

– Teško je izabrati repertoar, pogotovo pored ove histerične novokomponovane muzike, ali ja sam se potrudila da otpevam nešto što je svojstveno meni i ponešto što moje kolege pevaju. Na kraju, ovo je zabava pa smo se zabavljali, rekla je pevačica uz svoj prepoznatljiv osmeh.

Trećeg dana 55. Apatinskih ribarskih večeri održano je takmičenje „Zlatna bućka2018 – Apatin“, a nakon njega i takmičenje u pevanju za „Zlatnu ribicu“. U holu Osnovne škole susret su upriličili filatelisti. Bajkeri su nas obradovali defileom kroz grad, a Gradski hor „Jedinstvo“ održao je koncert duhovne muzike  u crkvi „Uznesenje Marijino“.

Vruće i ljuto je bilo u finalu kuvanja Apatinskog ribljeg paprikaša „Zlatni kotlić“, prvenstvu opštine Apatin. Zadatak majstora spremanja ribe i čorbe bio je da naprave paprikaše kaao što su ih nekada pravili apatinski alasi. Zadatak nimalo lak. Starih alasa nema, a tajne su, uglavnom, odneli sa sobom. Ipak, paprikaš je morao opravdati ime i kvalitet. Po oceni sudija najbolji je ove godine skuvao Dejan Šimunov.

– Više od petnaest godina se takmičim. Po meni je bitna dobra paprika, koju su mi ove godine pomogli drugovi da je nabavim, kaže pobednik.

Drugo mesto pripalo je Đorđu Jovaniću.

– Godinama učestvujem na ovim takmičenjim, ali se više prijavljujem zbog druženja nego zbog plasmana. Ipak, kada je takmičenje u pitanju, morate se potruditi više. Tako sam stigao do drugog mesta, rekao je Jovanić.

Po oceni žirija trećplasirani, a male nijanse su delile takmičare u podeli mesta, je Zoran Bašić.

– Za dobar paprikaš je potrebna dobra volja i podrška porodice i pomoć supruge. Oni su prvi na udaru kada se uči zanat. Morali su probati dok se nisam usavršio, našalio se Bašić.

U periodima manje oblačnosti i bez kiše na bini su nastupili OKUD “Ivo Lola Ribar” iz Sonte i KUD “Jožef Atila” iz Svilojeva. Grupa “Magija” održala je koncert kao uvod u nastup Cakane, dok su plesači Plesne škole “Ronda” zavrteli neke zaboravljene igre i na binu izveli plesne parove.

Za poslednji dan ovogodišnje manifestacije nadamo se boljim vremenskim uslovima, bez kiše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *