TREĆA LAG RADIONICA, PRIGREVČANI ZAINTERESOVANI ZA PREDAVANJA O POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI

APATIN EKONOMIJA VESTI

U Domu kulture u Prigrevici danas je održana treća radionica Lokalne akcione grupe “Dunavski Biser”, u sklopu projekta “Zajedno, dijalogom do razvoja” tokom koje je održano predavanje iz oblasti poljoprivrede sa više aktuelnih tema iz ratarstva. Predavanje je održala prof. dr Dragana Latković direktorka Departmana za ratarstvo i povrtarstvo sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Ona je sa okupljenim poljoprivrednim proizvođačima diskutovala o njihovim problemima i prenela iskustva i znanja koja su im neophodna kako bi se uspešno bavili poljoprivrednom proizvodnjom.

– Meni je drago što se nalazim ovde, u bazi, među poljoprivrednim proizvodačima. Dolazim sa Poljoprivrednog fakulteta, kao društveno odgovorne institucije koja se uvek trudi da se na svaki poziv opština i poljoprivrednih proizvodača odazove, jer sva nauka i projekti koji se razvijaju na polj. fakultetu ne bi imali smisla i nisu rezultat ako se ne nađu i ne prezentuju poljoprivrednim proizvođačima. Kao ratar i kao neko ko se bavi agrotehnikom ratarskih kultura mislim da imam šta da kažem ljudima i da prenesem iskustva i mojih kolega sa departmana i svega ono što radimo a što može da koristi polj. proizvođačima da bi se mogli pripremiti za predstojeću setvu, rekla je Latkovićeva.

-Obično na ovim predavanjima analiziramo proteklu godinu, kažemo koji su to propusti napravljeni, gde su bile greške i kako su se mogle izbeći. Šta je to što mi možemo da uradimo, na šta možemo da utičemo a što velikim delom može da opredeli tu poljoprivrednu proizvodnju hoće li ona biti uspešna ili ne, kaže Latkovićeva. Prema njenim rečima poljoprivredna proizvodnja se značajno promenila jer na nju pored brojnih agrotehničkih dostignuća danas utiču i klimatske promene.

-Prošlo je vreme kada se stihijski radilo. Poljoprivredna proizvodnja u današnje vreme mora biti bazirana na naučnim osnovama, moraju se poštovati neki principi, u zemlju se mora ulagati a ona će na adekvatan način to i vratiti. Tehnologija gajenja ratarskih kultura se mora prilagoditi i klimatskim promenama, imamo određena iskustva u vezi toga, i to je razlog zbog kojeg se danas nalazim ovde, da ukažem poljoprivrednicima na stvari na koje trebaju obratiti pažnju kako ne bi trpili štetu i posledice suša koje su bile prisutne na našim terenima u 2012. i 2017. godini, poručila je prof. dr Dragana Latković tokom današnjeg predavanja.

Prof. dr Dragana Latković polj. fakultet Novi Sad

Radionice imaju za cilj informisanje i edukaciju poljoprivrednih proizvođača o aktivnostima Lokalne akcione grupe, IPARD programu i fondovima kao alternativnom izvoru finansiranja i programu unapređenja poljoprivrednog razvoja. Današnjem predavanju prisustvovalo je oko 30 poljoprivrednih proizvođača iz Prigrevice, a o navedenim temama su pored prof. dr Dragane Latković govorili Renata Kuruc koordinator Lokalne akcione grupe, Nikola Dobrijević Centar za kulturu i obrazovanje iz Sonte i Srđan Grbić predsednik upravnog odbora LAG-a. Sledeća radionica je planirana u Sonti a tačan termin održavanja biće blagovremeno objavljen.

LAG Prigrevica, Dr Laktović Renata Kuruc LAG Prigrevica LAG  Prigrevica Renata Kuruc LAG  Prigrevica LAG Prigrevica LAG  Prigrevica Renata Kuruc LAG Prigrevica Doktorka Laktović LAG Prigrevica