TREBALO BI SE ODUŽITI PALU ABRAHAMU- BORIS MAŠIĆ GOST RADIO DUNAV

APATIN KULTURA VESTI

U sedmoj emisiji serijala „ Reči, boje i zvuci „ gost je bio Boris Mašić, koji se već decenijama bavi starim Apatinom pa i velikim ljudima koji su se u Apatinu bavili kulturom i umetnošću. Prvo smo razgovarali o Palu Abrahamu, svetski poznatom kompozitoru, koji je u Apatinu rodjen.

-Otac Pala Abrahama bio je veliki trgovac koji je živeo u Apatinu i razvijao biznis. Kad je u pitanju trgovina i on je vrlo zadužio naš grad. Bilo je logično da i sin, Pal Abraham postane trgovac i nastavi očev posao. No, on je, već se to videlo u detinjstvu, bio talentovan za muziku. Zato je otac odabrao da ga školuje za muzičara. On je završio konzervatorijum u Budimpešti. Pitali smo Mašića da li je Abraham imao rezultate kao kompozitor.

-Pal Abraham je komponovao, u to vreme rado slušane, operete. Te operete su postale slavne u Madjarskoj, zatim u celoj Evropi pa i u Americi. Već čuven kao kompozitor, on se preselio u Berlin gde je vredno i plodno radio do pojave nacional socijalista. Tada je otišao na Kubu.

Naša pitanje koje je sledilo bilo je kako se odužiti Palu Abrahamu.

– Za Apatin bi bilo čak i korisno da se, recimo, napravi muzej Pala Abrahama, a za sad on ima samo jednu ploču i to na pogrešnoj kući, a ne na onoj u kojoj je živeo. Umesto dobrih stvari, desilo se i da sinagoga u koju je Pal Abraham išao, bude , pre neki dan potpuno devastirana, rekao je Mašić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.