Najnovije vesti
Početna » VESTI » APATIN » TREBALO BI SE ODUŽITI PALU ABRAHAMU- BORIS MAŠIĆ GOST RADIO DUNAV
TREBALO BI SE ODUŽITI PALU ABRAHAMU- BORIS MAŠIĆ GOST RADIO DUNAV

TREBALO BI SE ODUŽITI PALU ABRAHAMU- BORIS MAŠIĆ GOST RADIO DUNAV

U sedmoj emisiji serijala „ Reči, boje i zvuci „ gost je bio Boris Mašić, koji se već decenijama bavi starim Apatinom pa i velikim ljudima koji su se u Apatinu bavili kulturom i umetnošću. Prvo smo razgovarali o Palu Abrahamu, svetski poznatom kompozitoru, koji je u Apatinu rodjen.

-Otac Pala Abrahama bio je veliki trgovac koji je živeo u Apatinu i razvijao biznis. Kad je u pitanju trgovina i on je vrlo zadužio naš grad. Bilo je logično da i sin, Pal Abraham postane trgovac i nastavi očev posao. No, on je, već se to videlo u detinjstvu, bio talentovan za muziku. Zato je otac odabrao da ga školuje za muzičara. On je završio konzervatorijum u Budimpešti. Pitali smo Mašića da li je Abraham imao rezultate kao kompozitor.

-Pal Abraham je komponovao, u to vreme rado slušane, operete. Te operete su postale slavne u Madjarskoj, zatim u celoj Evropi pa i u Americi. Već čuven kao kompozitor, on se preselio u Berlin gde je vredno i plodno radio do pojave nacional socijalista. Tada je otišao na Kubu.

Naša pitanje koje je sledilo bilo je kako se odužiti Palu Abrahamu.

– Za Apatin bi bilo čak i korisno da se, recimo, napravi muzej Pala Abrahama, a za sad on ima samo jednu ploču i to na pogrešnoj kući, a ne na onoj u kojoj je živeo. Umesto dobrih stvari, desilo se i da sinagoga u koju je Pal Abraham išao, bude , pre neki dan potpuno devastirana, rekao je Mašić.

Autor: Radio Dunav

Radio Dunav Apatin 98.7 Mhz

Postavi komentar

Your email address will not be published.

Redakcija radio Dunava zadržava pravo da ukoliko ih proceni kao neumesne obriše komentare koji sadrže bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede, uvrede na račun autora teksta ili članova redakcije ili bilo kakav drugi nezakonit sadržaj.
Scroll To Top