TRADICIONALNOM LITIJOM APATINCI OBELEŽILI LAZAREVU SUBOTU I VRBICU (FOTO)

APATIN DRUŠTVO VESTI

U prisustvu brojnih građana i dece danas je u Apatinu obeležena Lazareva subota i Vrbica. Svečanu litiju, koja je tradicionalno krenula ispred bogomolje Svetke Petke, ulicom Srpskih Vladara, Dunavskom i Ive Lole Ribara do hrama Sabor Svetih Apostola, predvodili su apatinski sveštenici Mladen Glušac, Željko Vasić i Ljubiša Čović.

Litija u kojoj su i ove godine najbrojniji bili naši najmlađi sugrađani  završena je osvećenjem vrbica i večernjim bogosluženjem u hramu.

Za pravoslavne vernike Vrbica predstavlja praznik dečije radosti. Prema jevanđeljskom predanju Hristos je polazeći u Jerusalim rekao: “Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko”.

Vrbica ili Lazareva subota, praznik je posvećen sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim. Slavi se uvek subotom, u šestoj nedelji posta i označava početak velikih Vaskršnjih praznika.

Vrbove grane se unose u pravoslavne hramove gde ostaju do nedeljne liturgije, na Cveti, kada se blagosiljaju a zatim dele narodu. Vrbove grane simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.