ТОМ И ЏЕРИ СЛАВЕ 80. РОЂЕНДАН

SRBIJA SVET VESTI ZANIMLJIVOSTI

Популарни цртани јунаци мачак и миш Том и Џери, славе 80 година постојања ове недеље.

Прича о мачку Томију и мишу Џерију који живе у истој кући и стално се надмудрују, редовно се завршавала тако што је Том остајао бесан, а Џери је успевао да дође до жељеног циља, уз пуно јурњаве и духовитих ситуација.

Двојац је измишљен у MGM-овом одељењу за анимацију, где су радили аутори Бил Хана и Џо Барбера, који су се трудили да достигну успех других студија који су постигли успех са ликовима попут Мики Мауса и других, преноси BBC.

Аутори, који су тада имали мање од 30 година, почели су да смишљају своје идеје – Барбера је рекао да му се свиђа једноставан концепт цртаног филма о мачки и мишу, уз сукобе и јурњаву иако је то до тада било урађено безброј пута.

Прва епизода објављена је 1940. године, постигла је огроман успех и чак донела студију номинацију за Оскара за најбољи анимирани кратки филм.

Ипак, ауторима су менаџери рекли да не откривају одмах све своје адуте, а промена је настала када им је једна утицајна особа из Тексаса писала са питањем када ће моћи да види још један предиван цртаћ о мачки и мишу.

Тада су Џаспер и Џинкс, како су се првобитно звали, постали Том и Џери.

Према речима Барбере, није се много дискутовало о томе да ли ће ликови разговарати, али уз велики успех немих филмова са Чарли Чаплином, аутори су знали да ликови могу да буду забавни и без дијалога.

Музику за цртани филм компоновао је Скот Бредли, а Томијев чувени врисак попут људског отелотворио је лично Бил Хана.

У наредних 20 година, Хана и Барбера надгледали су производњу више од 100 кратких цртаних филмова о познатој мачки и мишу, а за сваки су требале недеље да се направе и коштали су по 50.000 долара, због чега се сваке године правило тек по неколико популарних цртаћа.

„Има нешто у анимацији. То је евергрин који не бледи. То је као и када гледате слику из 18. или 19. века и још вам говори“, рекао је историчар цртаних филмова Џери Бек.

Занимљиво је да су се Џери и Том појавили и у неколико играних филмова – Џери је играо са Џин Келијем у филму „Дижите сидра“ из 1945. године, а Том и Џери су се појавили у филму са Естер Вилијамс из 1953. године „Опасно када је влажно“.

Након што је MGM затворио студио за израду анимираних филмова 1957. године, Хана и Барбера су покренули своју продукцијску кућу, међутим неколико година касније MGM је одлучио да оживи Тома и Џерија, али без оригиналних аутора.

Продукција је пребачена у Праг због смањења трошкова 1961. године, а аниматор Џин Деич је требало да предводи производњу, али није имао довољно буџета нити довољно стручно особље.

Након њега продукцију је преузео Чак Џонс, чији су аниматори направили Тома са јачим обрвама и искривљеним лицем.

Његов тим је у периоду од 1963. до 1967. године направио 34 цртаћа.

До 1970. године, многе прве епизоде Томија и Џерија почеле су да се сматрају насилним, након чега су почеле да се производе епизоде у којима су мачак и миш пријатељи, али те епизоде никада нису постигле успех као оригиналне.

Ипак, Том и Џери и данас су популарни широм света, од Јапана до Пакистана, а у Кини је чак измишљена истоимена игра за мобилне телефоне која има више од 100 милиона корисника.

Пре четири године један египатски званичник покушао је да окриви цртани филм за пораст насиља на Блиском истоку, док је ирански лидер упоредио односе те земље и САД као односе Томија и Џерија.

Бил Хана преминуо је 2001. године, а Џо Барбера преминуо је пет година касније.

Тренутно, права приказивања цртаних филмова о Томију и Џерију поседује компанија Ворнер Брос и планира да објави нови филм пре католичког Божића ове године. (Танјуг)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.