ТЕСЛИН РОЂЕНДАН ПОСТАО ПРАЗНИК У ОНТАРИЈУ

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA SVET VESTI

Дан рођења Николе Тесле 10. јул постао је и званични празник у канадској провинцији Онтарио, а одлука о томе донета је на иницијативу члана локалног парламента из редова Нове демократске партије Тома Ракочевића.

Закон о проглашењу 10. јула за Дан Николе Тесле потписале су представница британске краљице Елизабете и заменица гувернера Онтарија Елизабет Доудсвел, наводи Министарство спољних послова Србије.

У Закону којим је рођендан Николе Тесле постао празник у Онтарију експлицитно се наводи да је Тесла „српско-амерички проналазач и инжењер”.

Такође се подсећа и да су Теслини патенти били основ за градњу прве светске хидроелектране на Нијагари, те да су након само 25 година сва насељена места у Јужном Онтарију добила струју.

Проглашење Дана Николе Тесле у Онтарију велики је успех за српску дијаспору у Канади, која је најбројнија управо у тој провинцији, између осталог и зато што се на тај начин подиже углед српске заједнице, преноси Танјуг.

Генерални конзул Србије у Торонту Василије Петковић захвалио је посланику Тому Ракочевићу на иницијативи, као и Парламенту Онтарија на брзо спроведеном поступку усвајања предлога Закона.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *