ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ О KОРОНА ВИРУСУ ПРЕПЛАВИЛЕ ИНТЕРНЕТ

IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR SRBIJA VESTI

О корона-вирусу од самог почетка избијања епидемије круже најневероватније гласине. Али ово није прва пандемија коју прате апсурдне теорије завере. Историјски списак је дугачак

Одмах на почетку: не, нема доказа да је корона-вирус потекао из америчких или кинеских војних лабораторија. Исто тако, Албанци нису, како то неки медији тврде, генетски отпорни на корона-вирус. И коликогод то видовњаци тврдили у разним ТВ-емисијама, бугарски премијер Бојко Борисов нема ту способност да корона-вирус држи даље од Бугарске.

Листа корона-глупости које круже интернетом је подужа. Неке од њих су напросто смешне, неке су застрашујуће. Интернет-активисткиња Дејн Ешли је рецимо својим стотинама хиљада пратилаца на Фејсбуку и Јутјубу „објаснила“ да је „прави извор“ корона-вируса 5Г-мрежа мобилне телефоније у кинеском граду Вухану.

Дуга историја теорија завера и зараза

С обзиром на поплаву таквих дезинформација о корона-вирусу више не чуди то што власти сада објављују отприлике исти број званичних упозорења на лажне вести као и упозорења о самој болести. Светска здравствена организација (СЗО) у међувремену је отворила и посебну страницу на којој се бори против лажних вести везаних за корона-вирус, а посебно оних опасних у којима се деле савети како се „лечити“ од тог плућног обољења. СЗО и здравствене установе тако показују да су научили из грешака у прошлости.

Глобалне пандемије увек прате гласине и теорије завере. И то с фаталним последицама. Притом ту посебно место заузимају – како у прошлости тако и у садашњости – вести о извору и путевима ширења болести. „Теорије завере по правилу описују како разне групе, које делују у тајности, покушавају да контролишу или униште неку институцију, државу или читав свет“, каже професор Михаел Бутер са Универзитета у Тибингену.

Црна смрт

Kада је тако куга похарала Европу средином 14. века, нико није знао одакле је зараза кренула. Убрзо су почеле да колају приче о тровачима бунара. И исто тако брзо су пронађени кривци: Јевреји са својим пакленим плановима о управљању светом. Једна необјашњива зараза добила је политичку позадину и експлодирала кроз погроме и протеривање Јевреја. Али такве теорије завера нису специјалност неких давних времена натоварених бременом празноверја и незнања.

„Немачки отров“

Између 1918. и 1920. тзв. „шпански грип“ изазвао је између 25 и 50 милиона смртних случајева, више него Први светски рат. Извор болести откривен је тек тридесетих година, а до тада је било уврежено мишљење да је „шпански грипа плод немачких војних лабораторија“.

Инсекти против ДДР

Иако се не ради о болести, најезда кромпирових златица у ДДР-у педесетих година прошлог века такође је била извор најлуђих теорија завере. Та штеточина је 1950. готово уништила комплетни принос кромпира у Источној Немачкој, а социјалистичка пропаганда убрзо је оптужила Американце да су, како би саботирали ДДР, у оптицај пустили опасне штеточине. Власти су тиме наравно хтеле да скрену пажњу са сопственог немара.

Операција „Детрик“

Али неславни рекордер по броју дезинформационих кампања свакако је болест имунолошког система АИДС. Совјетска тајна служба KГБ 1983. је лансирала гласину да АИДС као биолошко оружје потиче из Форт Детрика, где су Американци експериментисали на заробљеницима, мањинама и хомосексуалцима, па да су касније тврдили да је извор заразе у Африци. Године 1985. немачко-совјетски биолог Јакоб Сегал објавио је псеудонаучну студију која је требало да послужи као доказ за ту теорију завере. Иако су научници из остатка света ту тезу оценили као глупост, та теорија завере до дан данас тврдокорно опстаје.

Оно што је функционисало код АИДС-а, потврдило се и код многих других болести. Деведесетих је АИДС помало нестао из новина, а Совјетски Савез је био ствар прошлости, али упркос томе исти теоретичари завера оптужили исту ону америчку лабораторију у Форт Детрику за избијање епидемије еболе у Африци. На листи болести које наводно порекло вуку из Пентагона је борелиоза, коју преносе крпељи.

Наводно биолошко оружје и деменција

Шпански грип, АИДС, ебола и сад корона: списак глобалних болести које су наводно потекле из америчких војних лабораторија све је дужи и дужи. Овде би требало додати и да у међувремену круже гласине да је корона-висур заправо кинеско биолошко оружје.

Аргументи притом увек личе једни на друге – али доказа нема. Такве теорије завере настају у раној фази пандемија, онда када порекло и ширење болести још увек нису довољно разјашњени. Дигитални свет ствари само додатно закомпликловао. Гласине и лажне вести се преко друштвених медија шире много брже него што научници и установе као противтежу могу грађанима поуздане информације да ставе на располагање. Дигитални свет делује попут турбо пуњача за лажне вести о болестима.

Kорона-вирус се притом може обуздати само озбиљном науком, ширењем хигијене и медицинском негом. И приликом конзумирања информација помажу сличне методе: образовање, медијска компетенција и ментална хигијена. Kод неких можда помаже флаша или две Kорона-пива. Јер познато је какав утицај пивце има на живце.

DW

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *