TAJANSTVENI LIKOVI KROZ ISTORIJU

ZANIMLJIVOSTI

Ako napravimo osvrt u prošlost, kroz istoriju su prošle mnoge neobične ličnosti, neke od njih verovatno će zauvek ostati enigma. Izdvojili smo tri kratke priče za rubriku  “Zanimljivosti”.

ČOVEK SA GVOZDENOM MASKOM

Njegovo ime i li čak i izgled nikada nisu otkriveni, a u istoriji je ostao poznat samo kao Čovek sa gvozdenom maskom, odnosno kao “Broj 64389000”.

Čovek sa gvozdenom maskom bio je zatvorenik u zloglasnom zatvoru Bastilja u Francuskoj, a sve što o njemu znamo možemo zahvaliti zapisima koje je vodio pukovnik Etienne du Junca, službenik u Bastilji. Njegovi zapisi su najvažniji i najpouzdaniji izvor informacija koje imamo o upravljanju i vođenju Bastilje u vreme vladavine Luja XIV.

Zagonetni lik čiji se identitet krio pod gvozdenom maskom postao je legenda, kao i predmet mnogih mitova i špekulacija od kojih je najpopularnija ona da je on zapravio bio brat blizanac Luja XIV. Šta god bila prava istina, većina istoričara se slaže da je on bio neka jako važna ličnost. Nesretni zatvorenik je umro 19. novembra 1903. godine, a sahranjen je pod imenom Marchiali.

KASPAR HAUSER

6. maja 1828. godine na ulicama Nürnberga, Nemačka, pojavio se dečak čije poreklo je bilo nepoznato i koji je sa sobom nosio samo jedno pismo adresirano na Kapetana von Wesseniga (koji je bio na čelu konjice). Anonimni autor pisma napisao je da je dečak odrastao u maloj ćeliji i da nikada nije vidio drugo ljudsko biće, te da je učio čitati i pisati, kao i hrišćansku veru, iako nikada nije izašao iz kuće. U pismu se također navodi da je dečakova želja da bude konjanik, te poruka Kapetanu von Wessenigu da ga “ili obuči ili obesi”.

Nakon što su počele kružiti glasine da je Kaspar zapravo Princ od Badena, za koga se smatralo da je mrtav, dečak je misteriozno ubijen (podlegao je od ubodne rane). Moderni istoričari tvrde da dečak ipak nije bio princ, a njegovo pravo poreklo ostaje tajna do današnjeg dana.

 

ZELENA DECA IZ WOOLPITA

12. vek, selo Woolpit u Suffolku, Velika Britanija… Pojava brata i sestre zelene kože i za stanovnike ovog sela potpuno nepoznatog jezika izazvala je pravu pometnju. Niko nije znao odakle su došli, a odbijali su da jedu sve osim ljuski od mahuna.

Oboje su bili prilično depresivni i mirni. Dečak je ubrzo je  preminuo. Devojčica je bila dobrog zdravlja i nakon nekog vremena je počela jesti drugu hranu te izgubila zelenu boju, kaže legenda. Kada je naučila engleski objasnila je da dolazi iz ‘Land of St. Martin’, koje je bilo mračno mesto, jer tu sunce nikada ne izlazi. Tvrdila je da je sa bratom čuvala stado ovaca od svog oca kada su počeli slediti reku i svetlost i odjednom začuli zvuk zvona – i našli se u Woolpitu.

Do danas, niko ne zna pravo poreklo ‘zelene dece’, a neke od popularnih teorija glase da su deca došla iz ‘Šuplje Zemlje’, paralelne dimenzije, ili čak sa druge planete.