SVILOJEVAČKI ATAR KAO NAJVEĆE NACIONALNO GUBILIŠTE ZA ORLOVE

APATIN HRONIKA VESTI

U Svilojevo kod Apatina pre nedelju dana pronađen je leš mlade ženke orla krstaša, a prema prvim nalazima obdukcije ponovo se sumnja se da je u pitanju trovanje. Pronađeni leš krstaša uzet je u zajedničkoj akciji orintologa i poslat je na obdukciju i toksikološke analize.

“Veterinarski institut iz Novog Sada uradio je obdukciju i sumnjaju na trovanje,” kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ptica je bila označena satelitskim odašiljačem uz pomoću koga su njeno kretanje predano pratili ornitolozi organizacije BirdLife iz Austrije.

Podaci sa satelita pokazali su prestanak aktivnosti ugrožene ptice, pa su Austrijanci odmah kontaktirali kolege iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, sa kojima sarađuju na međunarodnom Life projektu za zaštitu orla krstaša “PannonEagle”.

“Dobili smo ovu uznemiravajuću vest baš na Božić, u nedelju veče. Podaci su pokazali da je ptica ušla u Srbiju dva dana ranije, a svoj epski put od 4.200 km, kroz čak 8 država Evrope tragično je nakon 6 meseci završila na vojvođanskoj njivi. Ptica je obežena sa dva prstena i satelitskim odašiljačem na mestu gnežđenja, u pokrajini Burgenland u Austriji odakle se uputila u opasnu avanturu,” rekla je Milica Mišković, rukovoditeljka projekta za zaštitu orla krstaša iz Društva.

Vest o mogućem stradanju kritično ugroženog krstaša podigla je na noge stručnjake za zaštitu ptica koji su sa inspekcijom za zaštitu životne sredine i policijom obišli teren i pronašli uginulu jedinku orla. Prvi znaci ukazivali su na trovanje.

Orao krstaš je u Srbiji strogo zaštićena vrsta i trenutno nam je poznat samo jedan gnezdeći par na teritoriji naše države. Formirani parovi ne napuštaju svoje teritorije, a mlade jedinke često lutaju i prelaze velike razdaljine. Nažalost, njihov put pun je opasnosti koje uzrokuje čovek.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je od 2000. do oktobra 2017. zabeleženo 169 slučajeva trovanja u kojima su stradale 733 jedinke raznih vrsta. Ovi podaci posebno su poražavajući uz činjenicu da za trovanje životinja niko nije krivično odgovarao, već su počinioci kažnjavani samo novčano. Trovanje orla krstaša, izuzetno retke i ugrožene vrste, posebno je poražavajuće. Taj orao je nacionalni simbol koji se nalazi na zastavi Srbije, a u Srbiji je ostao samo još jedan par, pa biolozi i ornitolozi upozoravaju da ćemo uskoro imati više orlova na zastavi nego u prirodi.

Atar sela Svilojevo godinama unazad poznat je kao najveće nacionalno gubilište za orlove budući da je od 2014. do danas na tom području pronađeno čak 20 mrtvih belorepana, uglavnom otrovanih. Za ornitologe i ljubitelje ptica poraznija je činjenica da do danas niko nije optužen niti kažnjen za ova strašna zlodela, navodi se u saopštenju Društva.

Orintolozi iz društva za zaštitu ptica kažu da je javnost u Srbiji sa razlogom je zabrinuta zbog sve učestalijih trovanja divljih životinja. Tokom decembra 2017. i početkom januara ove godine otkriveni su brojni slučajevi trovanja divljih životinja.

Prema odštetnom cenovniku, za ubijanje orla belorepana počinilac bi morao da plati 350.000 dinara, ali za 83 stradale ptice niko nije kažnjen, kažu u Društvu za proučavanje i zaštitu ptica Srbije. Kako dodaju, Društvo je u poslednje tri godine podnelo 94 prijave zbog stradanja raznih vrsta ptica, od čega je samo 15 procesuirano, a kazne su bile neprimereno blage.