SVETOSAVSKA SVEČANOST NA PEDAGOŠKOM FAKULTETU U SOMBORU

DRUŠTVO VESTI

I ove godine, tradicionalno, na somborskom Pedagoškom fakultetu održana je svetosavska svečanost, koju su priredili studenti i nastavnici.Učesnike i goste Svetosavske akademije pozdravio je u ime Fakulteta prodekan prof. dr Željko Vučković, a svetosavsku besedu izrekao je prof. dr Saša Marković, istoričar. U svojoj besedi prof. Marković je, osim ostalog, rekao kako nam „mnogo uzrastanja i širine treba da bismo živeli u Svetosavlju, a ne u ideologiji koja drži Svetosavlje u ropstvu, i u njeno ime čini neprimerene postupke. Otklon od etnofiletizma i politikanstva, šovinizma i inaćenja, vode ka Svetosavlju ili hrišćanstvu“.
Obraćajući se studentima, prof. Marković je kazao da njihov „pedagoški poziv – jedini revolucionarni poziv u stvaranju ljudi – već više od dva veka ima u svojoj osnovi Svetosavlje. Humani i nasmejani, jasni i iskreni, raspoloženi i aktivni, uzorni i voljeni, vi širite radost među decom, podsećajući ih da je igra najveća vrednost u kojoj nema razočaranih i sujetnih, unesrećenih i zaboravljenih.
Život je više od igre, ali je i Svetosavlje radost koja igru vraća u život. Ako ste, drage kolege to odabrali, onda je, nama vašim nastavnicima čast bila da vam u tome pomognemo“, rekao je u svojoj besedi prof. dr Saša Marković.