СВЕШТЕНИК ЉУБИША ЧОВИЋ ЧЕСТИТАО ВАСКРС ПРАВОСЛАВНИМ ВЕРНИЦИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Грађанима Општине Апатин поводом Васкрса честитку је упутио свештеник Љубиша Човић:

Дан је Васкрсењеа, слављем се просветлимо, једни друге загрлимо и рецимо браћо свима, па и онима који нас мрзе. Васкрсењем опростимо све и тако велегласно запевајмо “Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова”!

Слушајући ову песму Васкршњег јутрења и дивећи се чудесном васкрсењу из гроба, наше искуство не можемо другачије описати и објаснити осим као искуство живога Христа или како додаје црквени песник “Данас се осећа дах пролећа и ликује нова твар, ликује нова твар у вери љубави и нади да је живот јачи од смрт, да су лепота и радост оно што побеђује бесмисао и таму”.

Наша вера у Христа није произашла из тога што једном годишње од најранијег детињства учествујемо у празновању Васкршњих празника. Напротив, наша Васкршња вера родила се из нашег искуства живога Христа и управо то искуство јесте оно што за нас уопште чини могућим Васкрс, што чини могућим да осетимо радост и светлост те јединствене Васкршње ноћи, да Васкршњи поздрав одјекује у нама таком победном силом.

Васкрс није само успомена на догађај који се једанпут збио у прошлости, Васкрс је стварни сусрет у срећи и радости са оним кога смо срцем одавно упознали и срели као живот и светлост која обасјава све.

Васкршња ноћ сведочи да Христос јесте жив и да је он са нама, и да смо ми живи и да смо са њим. Отуда у исчекивању васкрсења Христовог – празника над празницима, понешени овом радошћу коју нам према обећању Христа спаситеља нико не може одузети поздрављамо све речима ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *