СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ДАН УСТАНКА И ДАН БОРЦА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

У Спомен парку у Апатину данас су свечано обележени Дан борца 4. јул и Дан устанка народа Србије 7. јул. Свечано обележавање 80 година од антифашистичког устанка народа Србије у Другом светком рату започело је химном Републике Србије „Боже правде“ и химном СУБНОР-а „Партизан сам тим се дичим“. Овогодишњи мото манифестације је „Да рата више не буде“, а организатори су СУБНОР општине Апатин, локална самоуправа и Општински културни центар.

О великом јубилеју и историјском значају Дана устанка и Дана борца говорио је Стево Драча, председник СУБНОР-а општине Апатин.

– Значајни јулски датуми, 4. и 7. јул, припадају часној историји српског народа, а Народноослободилачка борба 1941-45. године јесте једна од најаутентичнијих антифашистичких борби на тлу Европе. Целокупна борачка организација ове године с поносом обележава 80 година од Устанка у Србији, када је наш народ рекао одлучно „Не“ фашизму и кренуо на дуг ратни пут да ослободи земљу и донесе извојевану слободу. Борци народноослободилачке, антифашистичке борбе, свој дуг према земљи и народу испунили су часно. Пре 80 година у Европи поробљеној од сила фашизма српски народ је први устао против и повео антифашистичку борбу за освајање слободе, која ће 1945. године бити победоносно извојевана. У нашој општини јулске празнике свечано обележавамо у знак поштовања и сећања на жртве које су борци и народ Србије дали у четворогодишњој борби, рекао је, између осталог,  Стево Драча.

Бројне делегације одале су пошту жртвама Другог светског рата и положиле цвеће на споменик и спомен обележја погинулим борацима НОР-а и Црвене армије. Венце су положиле делегације општине Апатин, Општинског одбора СУБНОР-а, Првог центра за обуку Војске Србије Сомбор, ОО Резервних војних старешина Апатин, Удружења пензионисаних војних лица, Удружења ратних ветерана „Патриотски фронт“, Месног удружења СУБНОР-а и општинског одбора СПС Апатин.

ЉУБИ МАНИЋ УРУЧЕНА „МЕДАЉА БОРЦА“

            Нашој суграђанки Љуби Манић, учесници Другог светског рата, уручено је признање „Медаља борца“ на централном обележавању 80 година од антифашистичког устанка у Београду. Признање је су јој уручили председник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић и председник Европске федерације антифашиста и покрета отпора (ФИР) Вилмош Ханти. Ово признање се додељује свим борцима Другог светског рата како на простору Србије, тако и бивших република СФРЈ. Свечаност је одржана на платоу испред куће браће Рибникар и Музеја „25. мај“, испред споменика „Позив на устанак“. Манифестацију су организовали СУБНОР Србије и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а под покровитељством председника Србије Александра Вучића.

Љуба Манић је рођена 1925. године, у селу Фурјан општина Слуње, у породици Здјелар. Партизанском покрету се придружила 1942. године када је, заједно са сестром, носила извештаје за комитет. Прошла је борбе на Врховини, Оточацу, Госпићу. Тешко је рањена када је покушала да се накратко види с мајком. Док је лежала у болници на Капели, преживела је бомбардовање исте. Након рата са породицом је колонизована у Сонту, где се и удала и родила три кћерке. Има шест унучади и шест праунучади.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *