SVE JE SPREMNO ZA 21. DUNAVSKI POLUMARATON

APATIN OSTALI SPORTOVI SPORT SRBIJA VESTI

Još tri dana do starta 21. ASICS Dunavskog polumaratona na 21,1 kilometar i Minakva trke zdravlja na 5 kilometara.

Apatinskim ulicama u nedelju 23. oktobra 2016. godine protrčaće rekordan broj rekreativaca i najbolji srpski takmičari koji će se boriti sveukupnog pobednika 21. ASICS Dunavskog polumaratona i za titulu prvaka Srbije za seniore i seniorke u polumaratonu. Za prvenstvo Srbije se prijavilo 12 klubova članica Atletskog saveza Srbije sa 41 takmičarem (33 u muškoj i 8 u ženskoj konkurenciji). Najzvučnije ime koje se nalazi na startnoj listi je Olivera Jevtić članica AK Mladost Užice, naša najuspešnija srpska dugoprugašica svih vremena.

Tri dana pred start (nedelja 23.10. u 11.00 časova ispred glavnog ulaza u Banju Junaković) preko zvaničnog sajta Dunavskog polumaratona prijavilo se pored takmičara za Prvenstvo Srbije još 545 takmičara i takmičarki za polumaratonsku trku iz Rusje, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Irana i Srbije. Broj prijavljenih u odnosu na prošlu godinu je za skoro trećinu veći, što pokazuje da je Apatin postao ozbiljna destinacija u atletskom svetu, a Dunavski polumaraton polako prerasta u ozbiljnu sportsku manifestaciju.

S obzirom da je promoter 21. ASIKS Dunavskog polumaratona, trebala biti naša proslavljena atletičarka Vera Nikolić, koja je zbog bolesti člana porodice morala da otkaže dolazak u Apatin, ukazana je čast organizatoru da može predstaviti novo promo lice ovogodišnjeg izdanja Dunavskog polumaratona, a to je Marko Tomićević, kajakaš olimpijski vicešampion u kajaku dvosedu na 1.000 metara, medalju je osvojio na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, Marko se ujedno prijavio za učešće u takmičarskom delu u polumaratonskoj trci.

Dužina staze na polumaratonskoj trci je 21 kilometara i 97 metara, koja je zvanično sertifikovana od strane zvaničnog merioca staza. Rekord staze drže takmičari iz Turske Demir Medeni sa rezultatom 1 sat 6 minuta i 55 sekundi u muškoj i Bujukbezgin Burku 1 sat 17 minuta i 51 sekundi u ženskoj konkurenciji, rezutati ostvareni prošle godine na Prvenstvu Balkana za seniore i seniorke, čiji je Apatin bio domaćin. Rekord u ženskoj konkurenciji eventualnim učešćem Olivere Jevtić biće zasigurno ugrožen.

Prijavni centar, start i cilj nalaze se u Banji Junaković, što omogućava kvalitetne uslove za organizaciju trke na vrhunskom nivou. Startni brojevi se mogu preuzeti u prijavnom centru u subotu 22. oktobra od 19.00 do 22.00 časova i na dan trke 23.10. od 07.30 do 10. 30 časova.

Polumaratonska staza vodi od Banje Junaković – do ulice Marka Oreškovića – Srpskih Vladara do Dunavske obale – stadion – Motel- okretište kod Harčaša i natrag do Banje Junaković, na kojoj će se nalaziti 11 okrepnih stanica sa vodom i voćem.

U okviru polumaratona pod pokroviteljstvom naše poznate Kompanije Minakva iz Novog Sada, Minakva trka zdravlja u dužini od 5 kilometara (Banja Junaković – Kurjačica – Banja Junaković), za koju je do sada pristigla takođe rekordan broj od 90 prijava.

Ceremonija proglašenja pobednika u sveukupnom plasmanu i plasmanu po kategorijama (preko 25 starosnih kategorija) realizovaće se u Banji Junaković nakon ulaska poslednjeg takmičara u cilj oko 14.00 časova.

Treba napomenuti da je Dunavski polumaraton, jedna od najstarijih manifestacija u Apatinu, koja se bez prekida organizuje u Apatin, i da je njegovo prvo izdanje bilo 7. jula 1995. godine, u toj trci je nastupilo 66 takmičara (prošle godine – trku završilo 438), pobednici su bili Goran Raičević i Suzana Ćirić u tom trenutku naši najbolji dugoprugaši. Trka je ujedno bila polazna tačka u kasnijem formiranju prvog zvaničnog atletskog kluba u Apatinu, koji je formiran 29. aprila 2001. godine.

Tehnički organizator takmičenja je Atletski klub Apatin, dok su glavni oslonac u organizaciji Atletski savez Srbije, Opština Apatin, Sportski savez Opštine Apatin, Banja Junaković. Generalni pokrovitelj je ASIKS – Tref sport, veliku podršku pružaju partneri trke Info tim – Garmin Srbija, Kompanija Italico iz Bečeja, Kompanija Minakva iz Novog Sada, Auto kuća Stojanov iz Novog Sada, Nacionalna vozačka akademija Navak, Kompanija Venera bajk iz Subotice, Omega3Norway, Kompanija HGP iz Novog Sada, Turistička otganizacija Opštine Apatin, Kulturni centar Apatin, JKP Naš Dom Apatin, Diskont pića Slap. Posebnu podršku trkačima na stazi pružiće organizacije Crvenog krsta iz Sombora i Kule i članovi ARK Somaraton iz Sombora, Hajduk maraton tima Kula i Balkanska trkačka liga. Takmičare će u zoni starta i cilja pozdraviti mažoretkinje iz Sonte i naš muzičar Nemanja Guzijan.

Više informacija o manifestaciji, prijave takmičara za učešće na oficijalnom sajtu trke: www.dunavskipoumaraton.rs