СУТРА СУ БЛАГОВЕСТИ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR SRBIJA VESTI

Благовести су један од 12 највећих и најрадоснијих хришћанских празника који се слави у знак сећања на благу вест коју архангел Гаврило донео Богородици.

Аргхангел Гаврило је Богородици рекао да је Дух Свети њу одабрао да буде мајка Исусу Христу. Због тога су Благовести Богородичин празник и светкују га највише жене.

Благовести су радостан хришћански празник и увек се славе 7. априла, што је тачно девет месеци пре Божића.

Девојке и жене, а нарочито оне које желе да постану мајке, на Благовести одлазе у цркву и манастир и моле се Богородици. Према народном веровању на тај дан жене не треба да се чешљају. На Благовести се устаје веома рано, па и у поноћ, а дан се започиње девојачком песмом. Kућа и окућница морају да се очисте.

Тек сада почињу радови, јер је стварно дошао крај зими

За Благовести су везани многи народни обичаји, а већина за буђење природе и почетак пролећних радова. Народ се плашио зиме све док не прође данашњи дан, па су тек после Благовести почињали са радовима у башту, воћњаку и њивама. Дакле, тек сада треба калемити воће, орезивати виноград и посејати пшеницу.

Дан уочи Благовести девојке сакупљају сува дрва и гранчице за велику ватру која се пали на важном месту. Око ватре се веселили момци и девојке, али и старији.

Од Благовести до Великог Петка треба започети неки већи посао (изградња, покретање сопственог бизниса, усавршавање). Наиме, почиње изузетно повољан је период за доношење важних животних одлука које могу да донесу корените промене у животу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *