СТЕКЛИ СЕ СВИ УСЛОВИ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА БАЧКИ БРЕГ – САНТОВО! КАДА ЋЕ ПРОЈЕКАТ БИТИ РЕАЛИЗОВАН ЗАВИСИ ОД НОВЦА

DRUŠTVO VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Проширење граничног прелаза Бачки Брег – Сантово растеретиће друге граничне прелазе, смањити застоје, али и омогућити развој економских веза Србије и Мађарске, као и бољу пограничну сарадњу регија, поручено је на завршној конференцији у Заводу за урбанизам Војводине, поводом завршетка пројекта.

Циљ овог пројекта, чији је укупни буџет близу 470.000 евра, од чега Европска унија преко ИПА програма учествује са 400.000 евра, јесте развој граничног прелаза Сантово – Бачки Брег за све врсте теретног саобраћаја, што ће омогућити проток свих врста робе и донети нове могућности у економском и социјалном развоју пограничних регија у Србији и Мађарској.

Овај гранични прелаз тренутно могу да користе само путничка и теретна возила до три и по тоне. План је да преко њега прелазе и тешка теретна возила, чиме ће растеретити Хоргош и Келебија, а проширени прелаз Бачки Брег – Сантово ће имати укупно 12 трака. Од тога ће у једном правцу бити две траке за теретни транспорт, четири за путнички саобраћај и једна трака за возила која превозе опаасне материје.
Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор је између осталог истакао, да ће проширење овог прелаза бити веома значајно и за војвођанску привреду. Он је додао да су се стекли сви плански и технички услови са обе стране за реализацију пројекта, и додао да то када ће он бити спроведен, зависи од новца.

-То је један изузетно важан стари прелаз који ће сада добити нови сјај и садржај. На овај начин стварају се услови за прелазак теретних возила изнад три и по тоне, па чак и шлепера и посебних терета. То је изузетно важно због генералне ситуације на граничним прелазима што се тиче теретног саобраћаја, тако да ће се реализацијом овог пројекта отворити једна нова могућност и другачија путања, веома битна за војвођанску, односно српску привреду, за ону привреду која снабдева Западну Европу преко Србије, казао је Пастор. Он је изразио уверење да ће се врло брзо приступити реализацији овог пројекта, за који је, када је реч о нашој страни, неопходно обезбедити још око седам до осам милиона евра. Само смо привидно на крају посла, овде се сад ставља зарез и почиње са обезбеђивањем услова за реализацију овог пројекта. С обзиром на то да се ради о обострано значајаном стратешком пројекту, сигуран сам да ћемо, да ли националним, европским или комбинованим средствима, успети обезбедити услове за његову реализацију, рекао је Пастор.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег је рекао да ће се на овај начин, проширењем капацитета и растерећењем граничних прелаза ка Мађарској, постићи брже кретање робе и капитала, а самим тим и људи чему се и тежи по угледу на европске стандарде.

-Значајно је што се на овај пројекат надовезује и „Војвођански смајли“, као подручје посебне намене брзе саобраћајнице која има циљ да повеже Сомбор и Кикинду, а самим тим и гранични прелаз Сантово – Бачки Брег и с друге стране гранични прелаз према Накову, односно Румунији. Тако ћемо добити један потпуни преглед, значајну инфраструктурну саобраћајницу са адекватним граничним прелазима, истакао је Ерцег.

Израда документације за проширење граничног прелаза Бачки Брег – Сантово коштала је око 470 хиљада евра и њу је већински финансирала Европска унија. Партнери на пројекту су Национална агенција за инфраструктуру Мађарске, Завод за урбанизам Војводине и Путеви Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *