Sanja Ožegović: ŠTA JE NEJASNO U REČCI NE?

APATIN BLOG DANI SA SANJOM

Ne, ne, ne, ne, ne, ne! Prvenstveno onima koji su svesni značenja ove rečce, a prave se blesavi. (Pazi, uopšte nije teško) Ako se izgovori ili napiše više puta, gubi na značaju? Zašto ste onda dosadni i nepristojni, pre svega? Dobra namera, ljubaznost, predusretljivost. Strane su vam? Verujem da su se neki od vas pronašli u prvom delu priče. Spadate u one koji stalno nešto očekuju i traže? Ljutite se kad vaš „automat za ispunjavanje želja“ odbije poslušnost i jasno izgovori „ne“. Vreme je da naučite.
Rečce ili partikule su nepromenljive reči kojima se izražava lični stav govornog lica prema onome što se iznosi rečenicom. Ovi jezički znaci se mogu odnositi na celu rečenicu ili na jedan njen deo.

Rečce mogu, između ostalog biti:

potvrdne i odrične: potvrdna rečca da i odrična rečca ne. (Ima li tu nešto nejasno?)
A i vi iz drugog dela priče, makar pokušajte da budete samouvereniji, pa čak, ako se to kosi sa vašom prirodom ili načelima. Kada neko zatraži pomoć koja je izvan granica vaše mogućnosti ili mu prosto dođe da vas smara, jasno i glasno recite šta ne želite. Niko ne kaže da je lako. Vežbajte pred ogledalom. Može da preraste u odličnu zabavu. I neka vas ne muči savest ili osećaj krivice, postavljanje granica nije ništa strašnije od zadiranja u iste.