SRBIJI POTREBNO JOŠ PETNAESTAK HILJADA UPRAVNIKA ZGRADA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Srbija je prekjuče dobila prvih 200 profesionalnih upravnika stambenih zgrada, koji su prošli obuku i položili sve ispite potrebne za sticanje licence kako bi se bavili ovom delatnošću, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako se navodi u saopštenju, to ministarstvo pokrenuće inicijativu kod Fonda za razvoj i Nacionalne službe za zapošljavanje o posebnim kreditnim linijama i programima prekvalifikacije za nezaposlene koji žele da se bave ovim poslom i otvore svoje firme.

Prvih nešto više od 200 profesionalnih upravnika koji su imali poslednji ispit, prošli su obuku u vezi sa pravnim okvirom, finansijama, ali i konstruktivnim elementima zgrada, protivpožarnom zaštitom, procedurama i ponašanjem u vanrednim situacijama, čime su potpuno osposobljeni za bavljenje poslom koji je predviđen Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Procenjuje se da je u celoj Srbiji potrebno najmanje 15.000 profesionalnih upravnika, kako bi građani kao stanari imali mogućnost izbora.