SRBIJA BI USKORO TREBALO DA DOBIJE REGISTAR NESTALIH LICA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Fondacija Tijana Jurić predstavila je Registar nestalih lica Srbije, koji će zvanično biti pokrenut tokom ovog meseca i činiće jedinstvenu bazu za prikupljanje podataka i fotografija svih odraslih nestalih osoba i zasebno nestale dece, a cilj je što efikasnija i brža potraga za njima.

Nakon pokretanja registra, građani će imati priliku da na veb stranici www.nestalisrbija.rs ostave podatke o nestaloj osobi i tako pomognu u rasvetljavanju njihovih sudbina.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, naveo je da je u Srbiji tokom 2016. godine prijavljen nestanak 1.113 dece i maloletnika, i da je većina slučajeva rešena, ali pojedine porodice još tragaju za svojom decom.

Jurić je naveo da je malo poznat podatak, da u Srbiji svakoga dana neko nestane, ali da javnost ne zna dovoljno o tome i dodao da je uloga javnosti kao alarmiranje presudno u rešavanju ovakvih slučajeva. Jurić je naveo da će registar na samom početku rada činiti podaci o osam nestalih osoba, čije su porodice dale dozvolu za to. Plan je da se baza proširuje, a u tome, kako je rekao, očekuje i saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.