SPS APATIN – “DAMAMA S LJUBAVLJU”

APATIN POLITIKA VESTI
Aktivisti socijalističke omladine opštine Apatin, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta, uspešno su organizovali akciju pod nazivom “Damama s ljubavlju”.
Za promotivnim štandom, koji je bio postavljen u centru grada, aktivisti su brojnim pripadnicama lepšeg pola delili crvene ruže i čestitke i tako obeležili dan koji je posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i društvenim ostvarenjima.
Međunarodni dan žena je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je uvela pravo glasa ženama i to 1972. godine.
Mnoge žene, kao na primer sufražetkinje, zastupale su ideju većih ženskih prava. Ipak, prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. u SAD nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike.
Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Cic predložila JE organizovanje Međunarodnog dana žena.
V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *