SPOMENIK PODUNAVSKIM ŠVABAMA U BAČKOM JARKU

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Premijer Srbije Aleksandar Vučić  na otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku, nadomak, Bačke Topole, stradalim na kraju Drugog svetskog rata, je poručio: “da samo time što poštujemo tuđe žrtve možemo imati pravo da tražimo poštovanje naših žrtava”. Pored Vučića i Košika, otkrivanju i osveštanju spomen obeležja prisustvovali su  ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor,  direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes, predsednik Saveza udruženja Podunavskih Švaba Nemačke Hans Supric. Spomenik stradalima postavljen je u prethodnih mesec dana, na inicijativu Udruženja Podunavskih Švaba Nemačke, koji su ga podigli uz pomoć pokrajinske i lokalne administracije.

-Naišli smo na veliko razumevanje vlasti za podizanje ovog spomenika. Prethodni susret sa Igorom Mirovićem, u Pokrajinskoj vladi, bio je izuzetno u znaku tolerancije i pozitivnog razumevanja-rekao je Boris Mašić, koji je prisutvovao otvaranju ovog spomen obeležja.

Prema popisu iz 1931. godine na teritoriji Vojvodine živelo je 328.000 Nemaca, a neposredno posle Drugog svetskog rata ostalo ih je manje od 30.000.

spomenik podunavskim švabama