СПЕКТАКУЛАРАН КОНЦЕРТ ПЕВАЧКИХ ГРУПА КУД “ЦАРЗА“ СА ГОСТИМА

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

У Великој сали Културног центра Апатин, одржан је концерт певачких група под називом “Kанто, ерго сум” (Певам, дакле постојим). Овај концерт везан је за мисао која омогућава да се очува идентитет кроз песму и културну традицију.

Поред домаћих певачких група “Етна” и “Ороз”, апатинског КУД-а „Царза“, које су концерт отвориле блоком Божићних песама, Велика сала Културног центра Апатин протеклог викенда „отворила је врата“ и гостима из Сомбора, Младенова, Гајдобре, Кикинде

„Етна“ и „Ороз“  раде на очувању и преношењу традиције и културе на млађе генерације, а пре свега негују лепе међуљудске односе.

На концерту је своје певачко умеће показала и Мушка певачка група “Дар завичаја”, КУД-а “Др Младен Стојановић” из Младенова. Ова певачка група ради на неговању и очувању традиције, нарочито песама из босанске Крајине. На сцени апатинског позоришта девојке из комшијског града Сомбора  и Девојачка певачка група „Јуле“ ГКУД „Раванград“ Сомбор, чији фокус је на традиционалном певању, одушевиле су присутне посетиоце концерта.  

Мушка певачка група КУД-а „Благоје Паровић“ из Гајдобре, чији је циљ очување традиције Срба колониста из Источне Херцеговине, апатинској публици се представила певајући гангу. Ганга је изборни облик херцеговачког певања без музичке пратње. Овај начин извођења, иако не претерано близак публици са ових простора, изазвао је симпатије и гласан аплауз свих присутних.

На сцени апатинског позоришта маестрално су извели композиције  Милан и Вид Вашалић, где је публика, већ у првом блоку песама, схватила да има прилику да гледа и слуша невероватан двојац. Милан свира на чак 12 архаичних инструмената, учесник је бројних фестивала па је свирајући отргао из заборава инструменте као што су дипле, гајде, различите врсте тамбура, ћурлик… Милан Вашалић бављење народном традицијом остварује кроз три сегмента, као инструменталиста, кореограф и певач. Иза њега су многобројна признања и награде. Са Миланом је наступао и тринаестогодишњи Вид Вашалић, Миланов син, продуцент, певач, инструменталиста. Власник бројних признања, млади Вид је спојио традиционално и модерно, а између осталог је и оснивач рок бенда под називом „Рој“.

Публика је све време концерта „Канто, ерго сум“ активно учествовала, подржавши извођаче који су одличним наступима посетиоце „дигли на ноге“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *