СОМБОР ШИРИ ДЕПОНИЈУ И ГРАДИ ЦЕНТАР ЗА УПРАВЉАЊЕ СМЕЋЕМ

APATIN SOMBOR VESTI

БИЋЕ ОТПАД МАЊА ПРЕТЊА ПРИРОДИ

После дуго размишљања о изградњи постројења за прераду комуналног отпада на градској депонији код Рачнева, на периферији града, градска власт је дала зелено светло. Донета је одлука и о проширењу капацитета депоније, јер садашњи каапцитети нису довољни.

Граду Сомбору додељена су средства у износу од 1.600.000 динара путем јавног конкурса Министарства за заштиту животне средине за суфинансирање реализацције пројеката изградње система управљања отпадом. Уговор о суфинансирању пројекта потписала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Локална самоуправа је обезбедила додатних 400.000 динара, а овим средствима финансираће се техничка контрола пројекта за грађевинску дозволу, у циљу успостављања Регионалног центра за управљање отпадом.

Изградњом Регионалног центра за управљање отпадом унапредио би се рад постојеће депоније кроз концепт обраде комуналног и другог отпада на такав начин да отпад након обраде има најмањи могући утицај на животну средину.

У Центру за третман сав мешовити комунални отпад би се машински обрађивао, затим би се биолошки обрађивао просијавањен после чега се може користити за рекултивацију земљишта. До десет одсто отпада (биолошки неактиван) би се одлагао на депонији, између 24 до 40 одсто за рекултивацију земљишта,док би се до 30 посто користило као алтернативно гориво,а шест посто отпада би се користио као секундарна сировина.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *