СОМБОР ПОДРЖАО ИЗГРАДЊУ СИСТЕМА „СТАПАР“

SOMBOR VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

ЗАЛИВНА ПОЉА НА 1.500 ХЕКТАРА

Локална самоуправа Сомбора велику шпажњу поклања улагању у изградњу инфраструктуре, која би требала да поспеши овдашњи аграр. У Стапару је одржан састанак сарадника на пројекту изградње заливног поља “Стапар” са власницима земље која се налази у оквиру подручја обухваћеног овим пројектом.

Током недавног састанка представљен је пројекат који би омогућио постављање система за наводњавање на око 1.500 хектара ораница, као и бенефити и могућности које би земљорадници могли да остваре кроз његову реализацију.

-На овај начин и већи и мањи локални пољопривредни произвођачи моћи не само да унапреде своју производњу,већ и да буду конкурентнији на тржишту-истакла је Душанка Голубовић, градоначелница Сомбора.

Реализовањем пројекта изградње заливног поља “Стапар” створили би се услови за избор пољопривредних култура (једногодишњих и вишегодишњих), чија је технологија узгајања сложенија и захтева примену наводњавања. Применом заливних поља створио би се већи профит по хектару и услови за отварање нових радних места у овом селу.

Пројекат изградње заливног поља “Стапар” од стране надлежних институција оцењен је као иновативан и јединствен, а услови за његову реализацију остварени су захваљујући изградњи седам цевастих пропуста испод пута “Стапар-Сивац”,на стапарском делу. Град Сомбор је за изградњу цевастих пропуста суфинансирао са више од 11.327.248 динара, а ЈВП “Воде Војводине” са 14.000.000 динара.

ВОДНА ЗАДРУГА

УПРАВЉАЊЕ заливним пољем “Стапар” предвиђено је да буде по узору на фармерску праксу у Холандији и Италији, земљама у којим у оваквим системима управљају водне заједнице или задруге, па је земљорадницима који су присуствовали састанку предложено да се они организују у такозвану „водну задругу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *