SOMBOR JUČE SVEČANO OBELEŽIO DAN GRADA

VESTI

Nizom svečanosti Sombor je juče obeležio Dan grada, 17. februar.Svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu  prisustvovale su delegacije iz Kišpešte, Baje (Mađarska), Velesa (Makednonija), Mojkovca, opštine Zvečan ,Subotice, Osijeka i Belog Manastira (Hrvatska),zatim Apatina i Kule.Čestitajući Somborcima praznik,gradonačelnik Saša Todorović,rekao je da će Veliki bački kanal uskoro biti ravitalizovan,jer je od velikog značaja za razvoj turizma.
Ove godine nije dodeljena tradicionalna Povelja grada,jer po odluci Gradskog veća,nijedan od predloženih kandidata ne ispunjava visoke kriterijume za dobijanje ovog priznanja,onako kako to gradu dolikuje.
Sombor je status slobodnog kraljevskog grada stekao pre 266 godine, odnsono 17. februara 1749. godine, kada je Austrougarska carica Marija Terezija, potpisala privilegijalno pismo. U vremenu između dva svetska rata Sombor je izgubio status grada, da bi mu odlukom Vlade Republike Srbije, odnosno usvajanjem Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, status bio vraćen 2008. godine.
Povodom svečanosti, ustanove kulture KC „Laza Kostić“, Galerija „Milan Konjović“ i Gradski muzej otvoririle su svoje galerijske prostore i omogućile građanima da vide pripremljene postavke, koje svedoče o bogatoj prošlosti, ali su temelji sadašnjosti i budućnosti.