SOLARNA OLUJA DANAS POGAĐA ZEMLJU, MOGUĆI PROBLEMI SA GPS-OM I STRUJOM

ZANIMLJIVOSTI

Solarna oluja kreće se prema Zemlji, a prema podacima NASA-e danas bi trebalo da stigne i mogla bi da izazove probleme u radu satelita i snabdevanju električnom energijom.

Pored svih negativnih posledica očekuje se i da će izazvati neverovatan prikaz polarnog svetla. Spektakularni prizor imaće priliku da vide stanovnici Škotske, severnog dela Engleske i severnog dela SAD-a.

Oluja je nastala prošle sedmice nakon velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi pa je stvorila baklje koje se kreću svemirom prema našoj planeti.

Dolazak solarne oluje podudara se s formiranjem ekvinocijskih pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevnice 20. marta i 23. septembra svake godine. Ove pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu napraviti problem komercijalnim letovima, GPS sistemu i radijskom signalu.

Solarne baklje utiču na Zemlju samo kada se dogode na strani Sunca koja je okrenuta prema Zemlji.

NASA planira da ovog leta lansira letelicu Parker Solar Probe koja će se više približiti Suncu nego ijedna letelica do sada, a s ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na površini i stvaraju solarnu oluju.