СKУПШТИНА ОДБИЛА РАСПИСИВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМА О СТАТУСУ БИОНЕKСА- “ЗА” ЈЕ ГЛАСАЛО 4 ОДБОРНИKА, ПРОТИВ 19

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA VESTI

Шеснаесту седницу Скупштине општине Апатин обележила је жустра расправа између представника опозиције и владајуће већине на одлуку о расписивању референдума којим би се грађани општине Апатин изјаснили о изградњи погона за рециклажу и пиролизу пластике – Бионекс” у Апатину.

Ова тачка је накнадно уврштена на дневни ред на иницијативу одборника Перице Попића из Народног Слободарског Покрета (НСП), који је позвао одборнике, да занемаре страначке интересе, и како је рекао, следе поруку грађана који у петицији са 3000 потписа траже обуставу изградње рециклажног комплекса „Бионекс“ у Апатину.

У расправи око ове тачке, која је трајала више од сат времена, смењивали су се одборници владајуће већине и опозиције, а право изненађење свих присутних изазвало је учешће Мирка Бараћа представника компаније “Бионекс” који је у својству известиоца говорио на данашњој седници.

Веома је ружно у апатинској јавности представљен наш пројект. Прича се о некаквој спалионици, за коју бих лично први дао потпис да се не изгради, не у Апатину него било где у Србији. Не планирамо изградњу никакве спалионице, нити пиролизу, ради се искључиво о производном комплексу у којем ће се обављати рециклажа пластике, безопасне пластике, поручио је одборницима Бараћ. Kако је рекао, у Апатин је дошао без икакве препоруке, искључиво тражећи простор у некој од Слободних зона.
-Локалној самоуправи смо упутили писмо о намерама и након тога купили земљиште за које се нико није интересовао пре нас, каже Бараћ. Желећи да одагна сваку сумњу у еколошку исправност рециклажног комплекса, Бараћ је изјавио да је компанија “Бионекс” спремна да грађанима општине Апатин за сваку угинулу пчелу плати 100, односно 1000 евра за сваку угинулу рибу, уколико се утврди да је узрок њеног угинућа штетна емисија гасова из будућег рециклажног погона. Он је на крају позвао грађане да уколико имају недоумица у вези овог пројекта, посете сутрашњу трибину у Дому културе на којој ће говорити представници ове компаније и еколошки стручњаци.
И док су из редова владајуће већине, председница општине Апатин Дубравка Kораћ (СНС), одборници Данијел Ајдук (СНС) и Петер Иштван (СВМ) подржали пројекат “Бионекса”, из опозиције су настављене критике и инсистирање да се од овог пројекта одустане. Одборник Српске радикалне странке, Милорад Мрђа је отишао корак даље, па је у свом наступу најавио организоване протесте и блокаду изградње погона.

-Иако ганути вашом причом о тој пчели, за коју кажете да ћете платити 100 евра, и угинулу рибу 1000 евра. Ми не желимо да се из 20 земаља Европске уније увози пластични отпад како би се рециклирао у Апатину. Господине Бараћ сад вам кажем да ћемо учинити све да вам видимо леђа, поручио је Мрђа инвеститору. У свом обраћању није поштедео ни чланове одборничке групе СПС-а назвавши их “опосумима” јер се према његовом мишљењу нису довољно ангажовали по овом питању.

Да јасан став о “Бионексу” немају ни чланови владајуће коалиције показали су и резултати гласања на којем је поред три опозициона одборника подршку расписивању референдума дала и одборница Жужана Дукић (СВМ), док је Душан Лончар (СНС) током расправе предложио да се одлука о референдуму одложи, а јавност боље информише до следећег заседања.

На крају су четири одборника била “ЗА”, против је било 19, а уздржаних није било.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *