SKULPTURA „NEBESKI MEHANIČAR“ OPLEMENILA PROSTOR SOMBORSKE GIMNAZIJE

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Hol  na prvom spratu somborske Gimnazije „Veljko Petrović“ oplemenjen je skulpturom koja je posvećena velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću. Skulptura je rad vajara Dragana Rajšića, a u hol Gimnazije dospela je zahvaljujući Ministarstvu kulture i informisanja koje je otkupilo ovaj rad i skulpturu  darovalo  ovoj ustanovi.

Skulpturu pod nazivom „Nebeski mehaničar“ otkrila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je istakla da joj je čast „da u Somboru imamo priliku da spojimo umetnost i nauku“.

– Vrhunac umetnosti, a ujedno i nauke jeste da se spoji nespojivo, a to su nauka i umetnost. Zato je vrhunac nauke da umetničkim, talentovanim,  predanim radom stignemo do novih  otkrića i  saznanja,  a tako je i u umetnosti. Smatram da će ovo delo umetnika Rajšića oplemeniti prostor škole kao mesta iz kojeg proizilazi  i nauka. Nadam se da će skulptura  inspirisati naše učenike, kao i profesore  da u svom radu rade na sebi, rade sa đacima i da svaki put istupe jedan korak više i da teže teško dostižnom, a to je spajanje nauke i umetnosti – kazala je Golubovićeva i zahvalila se vajaru Rajšiću i  Ministarstvu kulture i informisanja koje je prepoznalo značaj ove aktivnosti  i  omogućilo da se oplemeni prostor somborske Gimnazije, a  time podstakne stvaralački rad i profesora i učenika.

Otkrivanju skulpture prisustvovao je i Nemanja Sarač, član Gradskog veća za oblast kulture.

Neposredno pre otkrivanja skulpture o Milutinu Milankoviću i značaju postavljanja ovog dela u holu Gimnazije “Veljko Petrović“, govorili su Ladislav Fekete,  direktor škole, Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave Sombor,  autor skulpture Dragan Rajšić, te Đorđe Nešić, direktor Kulturnog i  naučnog centara „Milutin Milanković“ u Dalju, gde je Milanković  rođen.