ŠESNAESTI PETROVDANSKI ZBOR U APATINU

APATIN DRUŠTVO VESTI

UZ PESMU, KOZANJE I KOSIDBU

Zavičajno udruženje Srba poreklom iz Bosne i Hercegovine “Petar Kočić” iz Apatina, održalo je na livadici kod Male Bosne tradicionalni 16. Petrovdanski zbor. Svečano obeležavanje Petrovdana počelo je svetom liturgijom u Hramu “Sabor svetih apostola”. Posle podne je na livadici održan turnir u malom fudbalu, takmičenje u starim igrama kozanju (kapanju) i kosidbi, kao i kulturno-umetnički program u kojem su nastupile pevačke grupe naše opštine: ženska banijska iz Prigrevice, muška i ženska lička iz Apatina i muška grupa domaćina ZU “Petar Kočić”. Sastavni deo manifestacije bila je “Ražnjijada”, na kojoj se na ražnju okretalo čak 13 jagnjadi.

– Ovaj sabor ima za cilj očuvanje tradicije starog kraja, onog iz koga smo došli ili potekli, da okupi Srbe iz Bosne i Hercegovine, ali i sve ljude dobre volje u jednom prijatnom druženju. Program smo, kao i prethodnih godina, podelili na sportske susrete, pa je održano takmičenje u kuglanju i turnir u malom fudbalu, i kulturno-umetnički gde su održane stare tradicionalne igre i nastupi pevačkih grupa. Ideja da organizujemo “Ražnjijadu” je naišla na odličan odaziv, bolji nego što smo se nadali, pa su ljudi uživali i u dobroj hrani i piću. Primetno je da imamo veći broj gostiju i publike u odnosu na prethodne godine. Kao organizatori veoma smo zadovoljni kako proslava Petrovdana protiče ove godine, izjavio je Radomir Reljić, predsednik ZU “Petar Kočić” iz Apatina.

U prisustvu više stotina posetilaca dve ekipe su se nadmudrivale u igri kozanja ili kapanja. U prvoj su bili Mićo Radumilo, Vojo Đurđević i Milorad Lazičić, a u drugoj Čedo Bogunović, Čedo Lazičić i Dragan Jošić. Prva ekipa je, skoro duplo jačim brojem pobeda, ubedljivo nadmudrila drugu. Ljutnja je trajala kratko, i već koji tren kasnije dogovoren je revanš sledeće godine.

– Dugo se već znamo i tačno smo znali gde su sakrili predmet koji smo tražili. Mi smo njih dobili trideset i nešto puta, a oni nas 16. Mislim da je to dovoljno da se kaže da smo ubedljivo bili bolji. Inače, kozanje, ili kako ga negde zovu kapanje, je stara igra koja se igra u zimskim mesecima. U nekoj od kuća se okupe igrači, obično subotom uveče, i zapodenu igranje. Potrebno je 11 kapa, čarapa ili priglavaka koji se postave na sto. Jedan od igrača sakrije neki predmet kao što je dugme, ili novčić, pod kapu, a cilj je pronaći ga. Obično se po pobedi računa 11 poena a treba stići do 101, ali mogu se i drugačije dogovoriti. Nekada se smišljalo i šta gubitnici moraju raditi, kao npr. obrijati se tavom. Igra je znala da traje do dugo u noć, ispričao je Mićo Radumilo, član pobedničke ekipe.

I ove godine šest kosača se ogledalo u takmičenju košenja, ali je otkos najbolje složio i prvi svoju liniju izvukao prošlogodišnji pobednik Čedomir Čedo Lazičić.

– Imam 72 godine, ali mi ovi mladi kosci još ne mogu doskočiti. Potrebno je znanje i veština da bi se brzo i pravilno kosilo. Mora se znati što niže i šire kositi, da bude lepo slaganje otkosa. Usput se održava klempac, babica i sa sobom nosi tobalica. Ovu moju sam ja sam ručno izradio od topole. Bolja je od hrasta ili jasena, ali mene je danas poslužila i ova. Kosu sam isklepao pre kosidbe, a često je treba proći i očistiti, objasnio je pobednik Lazičić.

On je dodao da se kosi rano izjutra, dok je trava pod rosom jer je tada mekana. Dok su kosci kosili, žene su pripremale doručak, pa iako nije bila zora kada kosidba obično počinje, i kosce na livadici žene su okrepile uštipcima, gibanicom, rakijom.

Đorđo Kuridža je prisutnima govorio svoje dve pesme, obe već dobro poznate među posetiocima manifestacije. Prva “Rakija” posvećena omiljenom piću Srba, a druga “Manjača” svojevrsna himna Pevtrovdanskog zbora.

– Ja odnedavno govorim da je ovaj naš zbor na livadici naš Egzit. Traje u dan koliko i ta manifestacija, a okupi nas, ako ne baš isto, ali ono u dovoljnom broju da kažemo da je najmasovnije okupljanje Srba u Apatinu. Mi smo na to ponosni, i nadamo se da će nas iz godine u godinu biti još više. A dok je naših druženja, biće i pesama, kaže Kuridža.

Najmlađi su, do kasno u noć, uživali u fudbalici na terenu, dok su se odrasli zabavljali uz jagnjetinu, hladno pivo i muziku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.