SEDMU GODINU ZA REDOM APATINSKA PIVARA REALIZUJE KAMPANJU “KAD PIJEM NE VOZIM…”

APATIN DRUŠTVO VESTI

U okviru edukativne kampanje ”Kad pijem, ne vozim”, koja se realizuje već sedmu godinu zaredom uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Apatinska pivaraje po drugi put organizovala „Školu bezbedne vožnje“, za polaznike auto škole ”Desetka plus”, u saradnji sa Nacionalnom vozačkom akademijom.

Mladi vozači imali su priliku da se kroz teorijski, ali i praktični deo, upoznaju sa pravilima bezbedne vožnje, sa akcentom na opasnosti i posledice kombinovanja alkohola i vožnje.

“Ovom akcijom obraćamo se pre svega mladim vozačima jer statistike pokazuju da najveći broj saobraćajnih nesreća pod dejstvom alkohola pravi upravo ova kategorija vozača, nesvesni koliko alkohol negativno utiče na njihovu moć rasuđivanja i motoričke sposobnosti.U današnjoj akciji učestvovala su 32 polaznika i veoma nam je drago što svi uspešno završili obuku i stekli znanja koja će im sigurno biti od velike koristi u budućnosti.” – izjavila je Sanja Ivaniš, PR menadžerka Apatinske pivare.

Kandidati su tokom teorijskog dela imali priliku da naučeviše o uticaju alkohola na vreme reakcije tokom vožnje, stepenu alkoholisanosti u odnosu na količinu i vrstu pića, da se upoznaju sa statistikama saobraćajnih nezgoda izazvanih vožnjom pod dejstvom alkohola, kao i sa kaznenim odredbama zakona u vezi sa vožnjom u alkoholisanom stanju.

Uz asistenciju profesionalnih trenera iz NAVAK-a, tokom praktičnog dela treninga,polaznici su prošli kroz različite simulacije koje su im na najbolji način ukazale kolika je opasnost kombinovanja alkohola i vožnje i kako izgleda vožnja u treznom, a kako u alkoholisanom stanju: uticaj brzine i vremena reakcije na put kočenja i zaustavni put u treznom i alkoholisanom stanju,kao i uticaj brzine i vremena reakcije na kočenje na mokrom i klizavom kolovozu u treznom stanju, ali i pod dejstvom alkohola.

”Danas smo u praksi imali priliku da vidimo kako alkohol utiče na vozača i koliko je veliki neprijatelj u saobraćaju. Alkohol sprečava vozača da reaguje primereno i uzrok je velikog broja nesreća, od kojih su mnoge nažalost i sa smrtnim ishodom. Teorijska predavanja su bila veoma poučna, ali tek na stazi smo imali priliku da shvatimo sve što smo danas naučili i siguran sam da smo izvukli pouku – alkohol i vožnja, nikako!” – izjavio je jedan od polaznika, Vuk Mirović (19), iz Beograda.

Sedmu godinu zaredom, Apatinska pivara uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije realizuje edukativnu kampanju „Kad pijem, ne vozim“ u okviru koje je donirala 59 alkometara najsavremenije generacije, kako bi pomogla rad MUP-a Srbije i doprinela povećanju bezbednosti u saobraćaju.