СЕДАМДЕСЕТ ГОДИНА ОД КОЛОНИЗАЦИЈЕ ПРИГРЕВИЦЕ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Мајске свечаности у Пригревици су традиционално и у континуитету највећи празник везан за незаобилазне историјске датуме на које су грађани Пригревице поносни. Ове године су биле у знаку седамдесет година победе над фашизмом, седамдесет година од колонизације, 57 година од оснивања Месне заједнице и 55 година од обележавања Дана библиотеке.

На спомен обележја на Тргу хероја положени су венци и цвеће, док је у Дому културе одржана Свечана академија. Венце су положиле делегације општине Апатин, Првог центра за обуку, месне заједнице, СУБНОР-а, Војске Републике Србије, Личана и Банијаца из Београда, Удружења Рајко Чуле и официра у пензији, ОО Српске напредне странке и ОО Социјалистичке партије Србије.

Током трајања Мајских свечаности за посетиоце је био отворен Завичајни музеј, а у центру села је одржан Етно-сајам.

КОЛОНИЗАЦИЈА:

По завршетку Другог светског рата у Пригревицу је “влаком без возног реда” колонизовано 880 породица са 4752 члана. Од тога је било 2181 мушког а 2571 женског становништва. У 230 случајева (23,7 одсто) носиоци колонизације су биле жене, док је 3,8 посто од укупног броја колонизованих породица било без иједне мушке главе. Из Лике су колонизоване 462 породице, са Баније 3771, а из осталих крајева 41 породица. Из колонизованих породица у рату су погинула 444 борца, цивилних жртава било је 522 (од тога 112 деце до 15 година). Било је 230 носилаца Партизанске споменице 1941, међу којима и 16 жена.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *