ŠARENE MASKE „PČELICA“ OŽIVELE BAJKU

APATIN DRUŠTVO VESTI

U tradicionalnom maskenbalu mališana Predškolske ustanove „Pčelica“ koji je održan duž glavne ulice i na Trgu „Nikola Tesla“, učestvovala su deca iz svih objekata u Apatinu, uključujući i Naselje Roma.
– Ono što zasigurno možemo da vidimo i na ovogodišnjem maskenbalu je šarenilo boja, raznovrsnost kostima, proizvode mašte, dečji svet. Kratko rečeno mnogo, mnogo iskonske, najvrednije lepote i radosti na jednom mestu, rekla je Biljana Mandić, direktor PU „Pčelica“.
I ove godine grad je na jedan dan postao živa bajka. Pod maskama maštovitih ideja mališana, ostvarenim vrednim rukama roditelja i vaspitača, Trg je oživeo kao prava košnica u kojoj su radosne „Pčelice“ zujale srećne. Pored roditelja i rodbine, u gledanju šarenih „zujalica“ uživali su i brojni građani.


Među morem veselih devojčica i dečaka pretvorene, bar na sat-dva, u slatke princeze, dobre veštice, Betmene, semafore, klovnove, vatrogasce, opasne divlje mačke, policajce, jedno odeljenje je dogovorno došlo kao pleme iz daleke nam i zanimljive Afrike. Među njima i dečak Mladen Koprivica, opremljen afričkom ogrlicom, potamnjenim licem i mrkim pogledom. Mladen je hteo da objasni iz koje zemlje dolazi i kako je tamo gde on živi, šta rade lavovi, zebre i slonovi, ali kako nismo naučili afrički jezik, razgovor smo ostavili za neki drugi put.
Sestre Tijana i Teodora Rađenović zajedno su bile na maskenbalu. Teodora je došla da, zajedno sa tatom, podrži Tijanino predstavljanje na bini. U nežno roze haljinici Tijana je lako zbunila posmatrače, a među njima i potpisnika ovih redova.


– Nisam ja princeza nego vila i neću ti ispuniti želju. Ispunjavam želje samo maloj deci! – strogo je rekla.
Eto, ko je prebrzo odrastao, taj nema više moćne male roze vile da paze na njega, ali zato svi oni koji su mali imaju pravo bar na jednu želju. Koliko je naša vila dobra, svedoči i što je svoju šećernu penu podelila sa sestrom.
Sestra i brat, Dunja i Miloš Stanković, zajedno su učestvovali na ovogodišnjem maskenbalu.

– Ja sam Snežana iz bajke „Snežana i sedam patuljaka“ i sama sam birala svoju masku! – ponosno je rekla Dunja. Ona voli da čita, a bajke su na prvom mestu. Danas su u ulozi patuljaka bile mama, tetka, baka i svi ostali koji su došli da je gledaju.
Za razliku od sestre Miloš više voli crtane filmove, pa je izabrao masku „Supermena“, a svojim super moćima super brzo je savladao šećernu penu.


Lucija Rožumberski je skoro sasvim sigurno na maskenbal mogla da dođe kao princeza, ali nije. Odlučila je, u zadnji čas, da želi da se maskira u nešto, za devojčice, potpuno neobično, pa je stigla kao presladak slepi miš, ili tačnije rečeno, mišica. Za šminku se pobrinula teta, za kostim mama, a za umorne noge najsnažniji član familije. Da neko ne kaže da muški ništa ne rade i ne pomažu deci u maskenbalu!


Dušan Kalinić je prošetao u originalnoj masci Rafaela, nindža kornjače. Brat Dane ga je u stopu pratio, kao što sva mlađa braća rade, i bio Mikelanđelo. Dušan obožava Nindža kornjače, a mama je dobila zadatak da sve lepo smisli.
– Prvo sam mislila da se snađemo sa nekom kupovnom maskom, ali kako sam ipak iz one generacije koja je uživala u tome da im mame nešto prave, odvojila sam vreme i korak po korak smišljala kako da ostvarim Dušanovu želju. Bilo je zabavno tražiti delove odeće koji se mogu uklopiti. Sada kada vidim njegovu sreću drago mi je što smo zajedno napravili ovaj kostim, rekla je Dušanova mama.
Za ovu godinu čarobna prašina je posuta, magija je nestala, a „Pčelice“ su maske odložile u orman. Doviđenja, do sledeće godine!

Autor-Mara Vuković