САОПШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ АПАТИН ПОВОДОМ УВОЂЕЊА ВАНРЕДНОГ СТАЊА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Поводом проглашења ванредне ситуације у Републици Србији због избијања пандемије корона вирусом, донете су мере предострожности којих грађани морају да се придржавају.

Поштовани грађани општине Апатин, у складу са проглашењем ванредне ситуације у Републици Србији општина Апатин је, као и све друге општине, била дужна да хитно оформи свој Кризни штаб мимо Штаба за ванредне ситуације и елементарне непогоде. Дужност нам је да грађанима саопштине мере које смо предузели. Одлуке које смо донели ступају на снагу данас. Верујем да ће наредних дана бити измена које ће зависити од ширења вируса. Моја молба је да грађани слушају медицинске раднике и њихова упутства. Сви заједно морамо да победимо ову пошаст. За сада у Србији вирус није толико распрострањен, али да се не би раширио морамо предузети све мере. Стога молим грађане старије од 65 година да не излазе из кућа јер сте најугроженији, рекао је Милан Шкрбић, председник општине Апатин.

У складу са овлашћењима у ванредним ситуацијама Кризни штаб је донео одлуке:

1. Да Општински културни центар, Спортски савез, Туристичка организација и Народна библиотека “Миодраг Борисављевић” радиће у ограниченом времену, уз обавезна дежурства у периоду од 8 до 14 часова.

2. Препоручује се послодавцима да у складу са законским одредбама омогуће плаћено радно одсуство или рад од куће запосленима који су самохрани родитељи деце до дванаест година.

3. Препоручеје се послодавцима да омогуће, уколико процес рада то дозвољава, рад од куће за особе старије од 60 година живота.

4. Општинска управа ће радити смањеним капацитетом, са утврђеним бројем запослених који ће обезбедити минимум процеса рада по свакој организационој јединици.

5. Налаже се Јавном предизећу “Наш дом” Апатин да делатност у области водоснабдевања, одржавања чистоће, погребних услуга, обезбеђивања јавног осветљења и радова на одржавању јавних зелених површина обавља пуним капацитетом. Рад административних служби потребно је организовати у складу са одредбама о поштовању минимума процеса рада.

6. Радно време угоститељских објеката и спортских кладионица ограничава се на период од 8 до 20 часова уз додатан услов да се истовремено у објекту не налази више од песедет људи. Дезинфиковање оваквих објеката вршиће се минимум три пута у току радног времена, уз обавезно вођење евиденције о обављеној дезинфекцији.

7. Налаже се секретарима месних заједница на територији општине Апатин да организују рад у сменама од 8 до 20 часова, као и да обезбеде контакт центар за информисање старих и угрожених особа.

8. Грађани који спадају у посебно угрожене категорије становништва, а у циљу доставе основних животних намирница, лекова и средстава за хигијену, могу се обратити контакт центру општине Апатин на бр. телефона 025/772-122. Линија ће бити доступна од 00 до 24 часа.

9. Позивају се волонтери, који би желели да се укључе и помогну у достави намирница угроженим суграђанима, да контактирају оптину Апатин на бр. телефона 025/772-122.

10. Сваком домаћинству биће достављено кратко упуство о начину поступања у току трајања ванредне ситуације, као и контакт телефон за информације и решавање потреба грађана општине Апатин.

Кризни штаб ће свакодневно пратити ситуацију и у складу са законским одредбама доносити нове мере. Свака промена биће објављена у медијима.

С А О П Ш Т Е Њ Е

Поводом Одлуке о увођењу ванредног стања у Републици Србији на хитном састанку руководства Општине Апатин, а у складу са овлашћењима у ванредним ситуацијама, донете су следеће Одлуке :

  1. Општински Културни Центар, Спортски савез, Туристичка организација, Установа за стручно оспособљавање одраслих Апатин, Јавно предузеће за управљање путничким пристаништем и марином и Народна библиотека „Миодраг Борисављевић“ радиће у ограниченом времену, уз обавезна дежурства у периоду    од 08 – 14 часова.
  2. Препоручује се послодавцима да у складу са законским одредбама омогуће плаћено одсуство или рад од куће  запосленима који су самохрани родитељи деце до дванаест година .
  3. Препоручује се послодавцима да омогуће, уколико процес рада то дозвољава, рад од куће за особе старије од 60 година живота.
  4. Општинска управа ће радити смањеним капацитетом,  са утврђеним бројем запослених који ће обезбедити минимум процеса рада по свакој организационој јединици
  5. Налаже се Јавном комуналном предузећу „Наш дом“ Апатин да делатност у области водоснабдевања, одржавања чистоће, погребних услуга, обезбеђивања јавног осветљења и радова на одржавању јавних зелених површина обавља пуним капацитетом. Рад административних служби потребно је организовати у складу са одредбама о поштовању минимума процеса рада.
  6. Радно време угоститељских објеката и спортских кладионица ограничава се на период од 08 – 20 часова уз додатан услов да се истовремено у објекту не налази више од педесет људи. Дезинфиковање оваквих објеката вршиће се минимум три пута у току радног времена, уз обавезно вођење евиденције о обављеној дезинфекцији.
  7. Налаже се секретарима месних заједница на територији општине Апатин да организују рад у сменама од 08 – 20 часова, као и да обезбеде контакт центар за информисање старих и посебно угрожених лица.
  8. Грађани који спадају у посебно угрожене категорије становништва, а у циљу доставе основних животних намирница, лекова и средстава за хигијену могу се обратити контакт центру општине Апатин на бр. телефона 025/ 772 – 122 . Линија ће бити доступна од 00 до 24 часа.
  9. Позивају се волонтери, који би желели да се укључе и помогну у достави намирница угроженим суграђанима, да контактирају општину Апатин на бр. телефона 025/ 772 – 122
  10. Сваком домаћинству биће достављено кратко упутсво о начину поступања у току трајања ванредне ситуације, као и контакт телефон за информације и решавање потреба грађана општине Апатин.

Председник општине Апатин

              Милан Шкрбић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *