Sanja Ožegović: “VRZINO KOLO”

APATIN BLOG DANI SA SANJOM

Manipulator, osoba koja se uglavnom smišljeno igra osećanjima žrtve. Naravno, manipulator “operiše” u svim međuljudskim odnosima, ne samo ljubavnim, a ovim “gadnim zanatom” bave se ljudi raznih društvenih profila. Ako ste izloženi manipulaciji, verujte, nije ni prvi ni poslednji put. Čak i najpametnijima se dešava da upadnu u zamku tih emotivno hendikepiranih bića. Manipulator ima potrebu da kontroliše i upravlja drugima, igra na kartu poverenja, pohvala, ucene, emocija i naposletku, izazivanja krivice. Osobe koje vole upravljati drugima vešto se prikrivaju i nalaze se svuda oko nas.
Psiholozi smatraju da sve što kažemo ili učinimo, svesno ili nesvesno na neki način utiče na druge do određene granice. Manipulaciju karakteriše svesno uticanje na druge, ali razlikuje se po tome u kojoj meri je ona prisutna u našim odnosima. Kod svesne manipulacije manipulator je svestan šta želi da postigne i zato se pred drugima pretvara ili glumi upravo da bi ostvario svoj cilj i time iskoristio drugu osobu, a kod nesvesne manipulacije taj cilj je skriven i za samog manipulatora.
Najčešći oblici manipulacije su izazivanje osećanja krivice, poigravanje sa osećanjem lične vrednosti pojedinca čak pretnja i zastrašivanje kao i razne uvrede ličnosti sa etiketiranjem. Manipulatori uvek prebacuju krivicu na drugoga, vole se prikazivati kao žrtve, ponašanja su im promjenjiva i zato su su nepredvidivi, te ponašanje menjaju u zavisnosti od publike.
Manipulator na “daskama koje život znače”. (Blaži oblik manipulacije)
-Boli ga/je glava, doslovno umire, sasvim sigurno od neke “neizlečive bolesti”, a vaša bol ne može da se poredi sa boli koju oseća gospodin odnosno gospođa manipulišemtobom
-U totalnom ste haosu, problemi se gomilaju, imate osećaj da nikada nećete “isplivati”, kad ne lezi vraže, evo vašeg ličnog manipulatora (ako vas to teši, verovatno niste jedina žrtva pomenutog odnosno pomenute) sa novim ljubavnim problemom, pa tako sedam dana sedmično, makar tri sata dnevno. Dan mrmota.
-Vrlo je spreman/na da “vam se nađe” sve dok na neki način ne postanete zavisni, ako ni zbog čega, a ono upravo zbog osećaja krivnje kad bi da “izvrdate” susret i višečasovno gnjavljenje. (Pomislili ste da je jednostavno?) Mreža se ne plete jedan dan.
Ovo su uglavnom standardna pravila ponašanja onih malih nabeđenih manipulatora. Nisu mnogo opasni, osim, ako ih ne razjarite. Čim? Pa recimo pobunom.
Sve dok dajete naznake “žrtve” i ne baš mnogo pametne osobe, koja nema pojma šta joj se dešava, manipulator uglavnom neće biti agresivan. Ili će agresivnost recimo svesti na ludačko dranje na vas, skoro pa obavezno negde u javnosti. Sledi red izazivanja sažaljenja, pa izazivanja krivnje u vama, onda malo galame sa prizvukom drame, ponekad čak i direktno uslovljavanje sve do pretnji. Pitanje je je samo vašeg strpljenja i sposobnosti da na vreme izađete iz začaranog kruga.