Sanja Ožegović: “SLOBODA IZBORA”

APATIN BLOG DANI SA SANJOM

25. novembra se obeležava Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama. Mesec novembar je posvećen aktivnom učešću u različitim oblicima prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama. 25. novembra je počelo da kuca jedno malo srce. Novembar je mesec u kom se smenjuju boje. Siva i spektar jarkih. Novembar je mesec koji me istovremeno raduje i rastužuje.
Ali me uvek i iznova podseti da niko nije gospodar našeg života. Ta misao je tu, sveprisutna. Čak i kad dopustim da strah nadvlada razum. Naravno, ne i oduvek. Čovek uči dok je živ. Pa i da se hrabro suoči sa istinom. Suočavanje sa istinom je prvi korak ka slobodi i samopoštovanju. Prvenstveno slobodi da odlučujemo o sopstvenom životu, rasterećeni straha od osude okoline. Žrtva nije kriva zato što je žrtva, ma šta o tome mislili oni koji sude. Niti je sramota biti žrtva. A zlostavljač je upravo to što jeste. Samo poremećen um. Koji će ma koliko vi želeli da je drugačije, biti uvek takav kakav je. A vi? Na vama je da birate. Hoćete li biti žrtva ili slobodan čovek (žena), sa pravom da živite normalan život.
“16. novembra 2012.godine pušten je u rad jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu 0800 10 10 10 za pomoć ženama u situaciji nasilja. SOS telefon je dostupan svakog radnog dana od 10 do 20 časova. Poziv na ovaj broj je besplatan i sa fiksnog i sa mobilnog telefona.”