САНАЦИЈА ПРИСТАНА И ДОЛАЗАК КРУЗЕРА У 2019. ГОДИНИ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Важна тачка у побољшању инфраструктуре наше општине је санација пристана кога је нагомилани лед уништио у ноћи 13. на 14. јануар 2017. године. Ова инвестиција захтева знатна материјална средства која општина до сада није могла издвојити или набавити, али се од планова санације није одустало.

– Наши планови су да, пре свега, извршимо санацију пристана у току идуће године. Разлог томе су и најављени доласци путника бродовима, и било би штета да не будемо у прилици да их угостимо. Како је ово велика инвестиција укупне вредности око 40 милиона динара, један део средстава смо предвидели у буџету, а други део би требало да обезбедимо из Министарства туризма и Покрајинског секретаријата. Председник општине је већ разговарао са Министарством и надамо се добром исходу. Жеља нам је да пристан завршимо следеће године и вратимо се на мапу крузера који плове Дунавом, рекла је Дубравка Кораћ, потпредседница Општине Апатин.

Након урушавања пристана процене су биле да је око 19 милиона динара потребно само за уклањање шипова који су пукли. Општина је врло брзо донела одлуку о потпуној реконструкцији пристана, јер је он важна тачка на туристичкој карти нашег града. Апатин је први пут уписан као тачка пристајања у компанијама које поседују крузере и користе пловидбу Дунавом у туристичкој понуди.

– Захвалност за то дугујемо Борису Машићу, који је запослен у једној од тих компанија и успео да руководство компаније убеди да је Апатин интересантан за туристе и да га уврсте у мапу градова у које пристају, објаснила је потпредседница Општине.

Према плановима путници би у Апатину требало да, уместо досадашњег свраћања на неколико сати, бораве три дана. У прилог томе иде чињеница да су путници на овим крузерима углавном људи који су, на неки начин, повезани са нашим градом. Велики број њих припада Подунавским Немцима који су, или чији су родитељи, овде живели до краја Другог светског рата. Према аранжманима који су им понуђени, они би обишли многе знаменитости у Апатину и околини, као и места која су повезана са њиховом прошлошћу.

– Програм није било лако осмислити, али смо успели у томе. Желимо бити добри домаћини и због тога не смемо пропустити прилику да уредимо наш пристан. Ако посете крузера прођу онако како је планирано, верујем да нам то отвара велике могућности за добру будућу сарадњу и са осталим компанијама чији крузери плове поред нашег града. Наша шанса је и у томе што у Србији  нема много квалитетних пристана у овом тренутку, а ми имамо и капацитете да попунимо програм боравка туриста у нашем граду, учинимо им посету занимљивом и привлачном за поновну посету, каже Дубравка Кораћ.

Директор предузећа Dунав Серв-шипинг из Aпатина, Борис Машић, потврдио је за Радио Дунав долазак крузера идуће године у Апатину.

 

-Наша фирма је овој години радила интезивно на овом послу, обишли смо комплетан слив Дунава од Црног мора до града Пасау у Немачкој и можемо рећи да је наше пристаниште једно од најрепрезентативнијих на читавом току Дунаву, па је и улагање у њега оправдано. Машић је рекао да је у овом послу оштра конкуренција јер се већина локација, градова на Дунаву труди да програмом задрже туристе што дуже у месту пристајања, како би што више новца потрошили.

-Креирали смо десетодневну туру за туристе који полазе из Немачке, града Пасау до Апатина и назад. Крузер ће у Апатину бити укотвљен три дана, и за то време туристи ће посетити наш град. Након свечане добродошлице на пристану, планиран је обилазак центра града, пиваре, сакралних објеката, свечани пријем у СО Апатин, посета музејима, концерти итд. Други дан је предвиђен за посету Сомбору, а трећи Осијеку у Републици Хрватској. Поред овог програма, туристима је омогућено да индивидуално креирају свој програм, односно да време проводе према свом интересовању.

-Ми ћемо се заиста потрудити да у Апатину доведемо туристе и дати све од себе да крене наутички туризам у нашем граду, поручио је Машић. Он је додао да је ова грана туризма у великој експанзији, јер је само у овој години поринуто нових 18 пловила.

Први крузер који ће пристати у Апатину следеће године је „Принцес де Прованс“. Овај пловећи хотел је некад пловио на Рони у Француској након чега је реконструисан у Линцу 2010. године и један је од 180  крузера који тренутно плове Дунавом.

Изграђен је 1992. године, у најкваклитетнијим материјалима, дрвету и Тифани стаклу. Делови су рађени у Америци, Енглеској, Француско, поседује колекцију уметнина велике вредности француских мајстора из 18. века. Дугачак је 110 метара, ширине 12 метара, има 74 собе са 140 лежаја и 35 чланова посаде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.