SAJAM PERADARSTVA U SOMBORU – LEPOTANIMA 450 ODLIČJA

DRUŠTVO VESTI

Na 39.Međunarodnom sajmu peradarstava i prvom državnom Šampionatu sitnih životinja Srbije, najvećem u jugoistočnoj Evropi, koji je u somborskoj  sportskoj hali “Mostonga” pdržan u minula tri dana , nekoliko hiljada  posetilaca videlo je oko 3.800 golubova, živine, ukrasnih ptica i kunića. Ipak, najviše su se najmlađi obradovali i uživali pored kaveza.
Prema rečima Igora Gromilovića, predsednika Saveza odgajivača sitnih životinja Srbije koji sa Društvom odgajivača sitnih životinja  “Sombor 1871” organizuje  manifestaciju, na ovom najvećem sajmu u zemlji učestvovalo je oko 500 izlagača iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Češke, Rumunije, Slovenije, Hrvatske , Makednonije, Crne Gore i naše zemlje.
– Na završnoj manifestaciji  podeljeno je 450 sajamskih odličja, po rasama i kategorijama-kaže dr Zoran Parčetić, direktor Sajma.On dodaje da je po prvi put  dodeljeno 100 titula  majstora odgajivača sitnih životinja u Srbiji.
Tane Srbinoski iz Ohrida treći put je na ovom sajmu.-Ovde sam sa desetočlanom ekipom Drštva ogajivača sitnih životinja, i veoma smo zadovoljni brojem i kvalitetom raznih sitnih životinja.U Makedoniju se vraćamo sa lepim uspomena i novim prijateljima iz Srbije, ali i okruženja-veli Srbinoski.Ogajivač sitnih životinja Dragan Ilić iz Kikinde redovno dolazi na sajam u Sombor.-Po meni je ovo najveći sajm peradarstva u ovom delu Evorpe, i iz godine u godinu ima sve više učesnika-kaže Ilić, koji izlaže kanarince i  prodaje ih po 3.000 dinara.

BERZA SITNIH ŽIVOTINjA

Poslednjeg dana sajma, ispred hale više hiljada  posetilaca i ljubitelja sitnih životinja iz svih krajeva Srbije, ali i susedstva, imali su priliku da vide i kupe neke domaće autohtone rase živine, golubova, kunića…Osim toga, na berzi sitnih životinja posetioci su moći i da kupe hranu, lekove i opremu za  svoje ljubimce.