ROMI U SONTI OSNOVALI KRIKET KLUB “CRNI MUSTANZI“

APATIN OSTALI SPORTOVI SOMBOR SPORT SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Romi iz Sonte danas su osnovali prvi kriket klub u našoj opštini  i nazvali ga “Crni Mustanzi“. To je prvi klub ovog sporta koji je ikada osnovan u apatinskoj opštini, i on bi već sledeće sezone mogao nastupiti na državnom prvenstvu, na okružnim i regionalnim takmičenjima. Za predsednika novoosnovanog kluba izabran je Antun Čonka, predstavnik romske zajednice koji je rekao da iako klub osnivaju Romi, svi koji budu hteli da se bave ovim sportom mogu aktivno učestvovati.

− Danas smo imali prvi sastanak inicijativnog odbora na kojem smo doneli odluku o nazivu i programu kluba. Naziv „Crni Mustanzi“ smo odabrali jer Romi vole konje, a mustang je neukrotiv i slobodan− kaže Antun Čonka. Prema njegovim rečima, svi koji su zainteresovani za bavljenje ovim sportom, bez obzira na nacionalnost, veru i boju kože mogu se priključiti treninzima i radu kluba.

Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije koji je sa svojim saradnicima prisustvovao prvom treningu, kaže da je ovo deveti kriket klub u Srbiji i da već sledeće godine njegove mlađe kategorije mogu nastupiti na nekom od takmičenja.

-Sonta će pored kluba iz Bačkog Monoštora koji nastupa u prvoj ligi, biti drugi registrovani klub u Bačkoj i deveti registrovani klub u Srbiji. Veoma je značajno to što imamo nekoliko klubova u Bačkoj, dodatni značaj u osnivanja ovog kluba leži u tome što okuplja predstavnike romske populacije – kaže Dajč i dodaje da postoji šansa da najtalentovaniji igrači sonćanskih Mustanga nastupe u reprezentaciji Srbije na predstojećem Mediteranskom prvenstvu.

Nakon zajedničkog treninga na kome su učestvovali igrači kriket kluba “Bodrog Jeleni” iz Bačkog Monoštora, predstavnici Kriket federacije Srbije, Haris Dajč, Vladimir Ninković, Nenad Dugić i najbolji kriket igrač prethodne godine u Srbiji, Apon Musafizur, domaćim igračima su uručeni kompleti sportske oprema kao podsticaj u budućem radu.Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015

Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 IMG_7880[1] Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015Kriket , Crni Mustanzi Sonta 2015 Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 Antun Čonka-Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015 Kriket klub , Crni Mustanzi, Sonta 13,12,2015