REZERVNE VOJNE STAREŠINE OBELEŽILE DAN VOJSKE SRBIJE

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Povodom Dana Vojske Srbije , 23 aprila, apatinska organizacija rezervnih vojnih starešina (ORVS) u saradnji sa opštinskim odborom SUBNOR-a, udruženjem ratnih veterana „Patriotski front“ i udruženjem ratnih vojnih invalida iz Apatina sinoć je u 19 sati u velikoj sali sindikata organizovala predavanje pod nazivom „Namena, zadaci i organizacija Vojske Srbije“, koje je vodio potpukovnik Lazar Ostojić – komandant 1.Centra za obuku iz Sombora.

Predavanju su prisustvovali brojni članovi ovih udruženja a skup je otvorio pukovnik Željko Obradović , predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina opštine Apatin koji je pozvao okupljene da minutom tišine odaju počast poginulim pripadnicima Vojske Srbije i poginulim učesnicima rata od 1990-1999 godine.

Okupljenima se obratio predsednik opštine Apatin, dr Živorad Smiljanić, član ORVS koji je  govorio o ulozi lekara na ratom pogođenim područijima i pomoći koji su pružali unesrećenima -Tokom rata sam dobio čin majora a 93. godine sam kao pokrajinski sekretar vodio lekare dobrovoljce na ratna područija kako bi pomogli ranjenima, rekao je Smiljanić i dodao da je opština Apatin jedna od retkih lokalnih samouprava koja vodi računa o borcima ali i o deci poginulih.On je na kraju najavio i otkrivanje spomenika poginulim u ratovima od 1990.-1999.godine , 21. aprila 2016. godine sa početkom u 12 sati,  ispred hrama Sabora Svetih Apostola u Apatinu.

Dobru saradnju opštine Apatin i Vojske Srbije potvrdio je i potpukovnik Lazar Ostojić, komadant prvog centra za obuku iz Sombora koji je rekao da se vojska u Apatinu oseća prihvaćeno i uvaženo i da je na svakom koraku prisutna povezanost Apatinaca sa vojskom.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.Drugi srpski ustanak predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske.Željko Obradović, rezervne vojne starešine, dan Vojske Srbije, Apatin, 23 aparil 2016