РЕФЕРЕНДУМ – АПАТИНЦИ ГЛАСАЈУ НА 29 БИРАЧКИХ МЕСТА

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

Грађани Србије се на данашњем републичком референдуму изјашњавају о промени Устава у делу који се односи на правосуђе, а своје право моћи ће да остваре на нешто више од 8.000 бирачких места која се затварају у 20.00 часова.

Грађани се изјашњавају о референдумском питању – „Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?” заокруживањем одговора „да” или „не”.

Републичка изборна комисија утврдила је да право гласа има 6.510.233 бирача.

Акт о промени Устава садржи конкретне амандмане којима се предвиђају промене у области правосуђа са циљем да се обезбеди већа независност судства и судија, као и самосталност и одговорност јавних тужилаца.

Гласање у Апатину

Укупан број гласача уписан у Јединствени бирачки списак на територији општине Апатин је 24.964, а гласа се на 29 бирачких места.

У односу на раније изборе, измене су на три гласачка места, тако да је гласачко место 2 сада Пословни простор, Апатин, Сомборски пут број 63 (уместо некадашњег Пословног простора у Апатину, Миће Радаковића бр. 18), гласачко место 7 данас је и Општински културни центар, Апатин, Трг Николе Тесле бр. 12 (уместо Туристичкe организацијe у Апатину), а отворено је и гласачко место 18 Ловачки дом, Сонта, Југословенска ББ (уместо предузећа “Велтекс”у Сонти).

Амандмани предвиђени Актом о промени Устава односе се само на правосуђе и њима се не мењају други делови Устава.

Републичка изборна комисија (РИК) обавестиће јавност о току референдумског изјашњавања на пет конференција за новинаре. РИК је најавио да ће прес конференције бити одржане у пет редовних термина – у 10, 12, 14, 16 и 18 сати, а по потреби ће организовати и ванредне конференције за новинаре.

Референдумски дан пратиће и Црта, која ће као домаћа посматрачка мисија, одржати две редовне конференције за медије – прву у 16.30 и потом после затварања гласачких места и пребројавања гласова, после 21.30 часова.

1 thought on “РЕФЕРЕНДУМ – АПАТИНЦИ ГЛАСАЈУ НА 29 БИРАЧКИХ МЕСТА

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *