REČI, BOJE I ZVUCI- ZORAN M. MANDIĆ

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

U trećoj emisiji „ Reči, boje i zvuci „, gost je bio Zoran M. Mandić, pesnik, književni i likovni kritičar.

– Objavio sam ukupno 30 knjiga poezije, a vrlo draga mi je, recimo knjiga moje poezije koja je izašla na makedonskom jeziku, a koju je priredio Riste Vasilevski, makedonski akademik- rekao je Mandić.

–  Razgovor sa Zoranom M. Mandićem je tekao spontano, a Mandić je bio i više nego iskren. Svoje mišljenje o  raznim pojavama u književnosti nije krio.

–  Veliki sam protivnik nagrada u književnosti, iako sam i sam neke od njih, vrlo vredne dobio. Ne svidja mi se što se književne nagrade danas dodeljuju po principu „ Ja tebi, ti meni „ Pesnici Matija Bećković i Dragan Jovanović Danilov kao da nose otvoren ranac na ledjima u koji, jedna za drugom upadaju književne nagrade – izrazio je svoj stav pesnik.

–  Rekao je da je glupo plaćati članarinu udruženjima književnika jer članovi daju novac od kojeg čelnici udruženja putuju i troše ga kako stignu.

– U ovom razgovoru nije zaobidjen ni naš grad.

– U „ Banji Junaković „ se održava neki skup pesnika za koji ja nisam dobio pozivnicu štio nije normalno. Mislim da se i sa imenom Biblioteke trebalo malo sačekati. Poštujem Borisavljevića, ali trebalo je da protekne malo više vremena pre donošenja odluke o imenu biblioteke – govorio je u emisiji o kulturi, Mandić.