РАСПИСАНА ЈАВНА НАБАВКА ЗА ИДЕЈНИ ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ БРЗЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ СОМБОР-КИКИНДА

EKONOMIJA SOMBOR VESTI VOJVODINA

Јавно предузеће “Путеви Србије” расписало је јавну набавку за Студију оправданости с Идејним пројектом изградње брзе саобраћајнице Ib реда, гранични прелаз с Мађарском (Бачки Брег) – Сомбор – Кула – Врбас – Србобран – Бечеј – Кикинда – гранични прелаз с Румунијом (Наково).

У плану је брза саобраћајница у четири траке, којом ће возила моћи да иду 100 km/h. Процењена вредност набавке је 300 милиона динара, без ПДВ-а.

Понуду је потребно доставити до 30. марта, а јавно отварање понуда обавиће комисија ЈП “Путеви Србије” истог дана у 10 сати.

Одлука о додели уговора биће донета у року од 25 дана од отварања понуда, наводи се у позиву.

Тај путни правац представља веома значајну друмску комуникацију у функцији саобраћајног повезивања Србије с Мађарском и Румунијом, а из положаја деонице види се њена важност и улога у региону с аспекта привреде.

Предметна траса будуће брзе саобраћајнице омогућује везу Бачке и Баната с централном и западном Србијом преко ауто-пута Београд–Суботица, наводи се у документацији.

Трасу брзе саобраћајнице потребно је ускладити с постојећим државним путем у дужини од 175 километара.

Потребно је размотрити и положаје евентуалних туристичко-рекреативних одморишних садржаја у зони саобраћајнице.

Председник Србије Алексанадар Вучић у новембру прошле године најавио је да ће се та брза саобраћајница наћи у Националном инвестиционом плану. То ће, рекао је, бити од пресудног значаја за довођење нових инвеститора у тај део Србије. Казао је да би та брза саобраћајница била попут паралеле која би се наслањала на вертикалу Коридора 10 и то би значило много за Западнобачки, Севернобачки и Јужнобачки округ, али и цео северни Банат. (РТВ)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *