РАДОМИР ДРЧА – СВАКОДНЕВНИ СЛИКАРСКИ РАД ДОНЕО ЈЕ И НАГРАДЕ

APATIN KULTURA VESTI

У шестој емисији новог серијала емисија „Речи, боје и звуци“ гост је Радомир Дрча, познатији као Прле. Душан Радивојевић ће са њим разговарати о његовом занимљивом путу до сликарства, о његовом сликарском атељеу, о наградама које је добио као и о ономе што тренутно ради. Емисија ће бити емитована у суботу од 11 часова, а реприза емисије је у недељу, од 17 часова.

У шестој емисији новог серијала „Речи, боје и звуци“ је сликар Радомир Дрча, познатији као Прле. Причао је, наравно, највише о свом сликарском раду.

-Почео сам сликати још у ђачком времену. Радио сам цртеже, портрете па и дуборезе и рељефе у дрвету. Као почетни алат сам користио углавном меку оловку и угаљ. Та љубав према уметноси, а посебно сликарству је, у каснијим годинама била стално присутна. Ту склоност, са којом се човек роди, користио сам у свим пословима којима сам се бавио, а било их је пуно. Бавио сам се и трговином и угоститељством. Крајем деведесетих сам отворио Кафе „Олимп“, а ту сам организовао низ културних догађаја, укључујући и изложбе. У „Олимпу“ су излагали многи уметници: Тадић, Казинци, Терецки, Радаковић, Горетић, Буиша и други. Морам да споменем Душана Гладића из Општинског културног центра, који ми је тадамного помогао – говори Дрча у емисији „Речи, боје и звуци“.

Гост Радио Дунава Радомир Дрча – Прле причао је и о свом каснијем ангажмануј у културном животу града, о колективним изложбама…

-На финалној Покрајинској смотри ликовних уметника Војводине одржаној у Царском палати у Сремској Митровици добио сам трећу награду у конкуренцији од преко 200 радова. Идуће године, на истој смотри, овог пута на Палићу, добио сам опет трећу награду. Године 2015. добио сам и признање свог града. Био сам личност године у области културе – не без поноса је рекао Радомир Дрча.

Говорио је наш гост и о сталној поставци својих слика у ресторану Гарден Хаус, гдесе, у свако добас може видети Дрчиних 18 радова. Такође, његове слике могу се видети и у Атељеу Дрча, преко пута Гимназије „Никола Тесла“.

На крају је наш гост причао и својој о све већој склоности ка карикатури и свом осећају да ће његова уметност постајати све више ангажована.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.