PUŠAČI REVOLTIRANI- PRIPREMLJEN NACRT ZAKONA O POTPUNOJ ZABRANI PUŠENJA U LOKALIMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Stručna republička komisija izradila je nacrt izmena zakona kojim se potpuno zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima u Srbiji. Pušači su revoltirani najavom dopune zakona i njegovog nacrta o potpunoj zabrani pušenja u lokalima, a nepušači se raduju.

Postojećim Zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu pušenje je zabranjeno na radnim i javnim mestima, ali je još uvek dozvoljeno u ugostiteljskim objektima. Uprkos najavama koje su objavljivane u medijima krajem 2015. godine, izmene tokom 2016. nisu ušle u skupštinsku proceduru, a ni postojeći zakon se ne primenjuje u potpunosti.

“Republička stručna komisija za kontrolu duvana izradila je nacrt izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu prošle godine, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u ugostiteljskim objektima, ali predlog nije ušao u proceduru”, rekla je Srmena Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Ona je naglasila da se zakon teže primenjuje, jer nije sveobuhvatan, da zabranjuje pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, ali ne i u ugostiteljskim objektima.

Kontrolu da li se zakon primenjuje obavlja više inspekcija – sanitarna, zdravstvena, inspekcija ministarstva rada, prosvetna.

Povodom ovog nacrta pokušali smo da dođemo do odgovora kako će biti regulisan ovaj zakon ukoliko stupi na snagu, od Božane Sovilj, Načelnika sanitarne inspekcije za Zapadno Bački okrug.

-Još uvek ne možemo da damo konkretan odgovor kako će biti regulisan Zakon o potpunoj zabrani pušenja u lokalima, niti prekršioci sankcionisani, dok ne bude prošao skupštinsku proceduru rekla je za naš sajt Božana Sovilj.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine kada je usvojen Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima, pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom, što raduje nepušače.

Naš sugrađanin Z. R bi voleo da Zakon o potpunoj zabrani pušenja u lokalima što pre bude donesen.

-Naravno da se slažem da se ovaj zakon uvede, odnosno prođe na Skupštini, ako se to ipak ne desi, voleo bih da u svim lokalima, bez izuzetka postoje odvojene prostorije za pušače, rekao je za sajt Radio Dunava Apatinac Z. R.

Sa pušačima je neka druga priča, ogorčeni su zbog Zakona o zabrani pušenja koji je stupio na snagu 2010.godine, a ova novina postojećeg zakona ih je uglavnom još više uznemirila.

Apatinka T. K je konzument cigareta dugi niz godina:

-Ovo je neka vrsta diskriminacije, pušač sam dvadesetak godina, od uvođenja Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima, na neki način smo “prinuđeni” da cigaretu zapalimo na ulici, umesto na svom radnom mestu, što je po meni mnogo ružnije i ništa manje ugrožavajuće za nepušača. U kafić odem uglavnom da bih popila sa prijateljicama kafu i zapalim cigaretu, ako zakon stupi na snagu, verovatno ću ova druženja smanjiti. Jasno je meni da duvanski dim smeta i da je štetan, ali je moje pravo da odlučim da li ću biti pušač ili ne, dopuna postojećeg zakona će verovatno jednoga dana, kao i u većini zemalja u inostranstvu da nam zabrani da koristimo cigarete i u sopstvenim domovima rekla nam je sugrađanka T. K.

Izmenama zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u Srbiji pušači više ne bi mogli da  koriste ni posebne prostorije sa ventilacijom koje neki lokali poseduju.
Trenutnim zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima pa je tako pušenje dozvoljeno u lokalima površine veće od 80 kvadrata, u kojima vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno. Predviđena je potpuna zabrana pušenja na svim javnim i radnim mestima uključujući i hodnike, liftove, čekaonice.

Vlada Srbije još uvek ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja na javnim mestima i nema potrebe da se tako nešto uradi, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

-Zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima nije deo mog resora, ali kao što znate, potpuna zabrana pušenja nije nikakva odluka nijednog ministarstva, niti je formirana čak ni radna grupa koja može da pravi takav zakon. U pitanju je mišljenje jedne savetodavne grupe i mogu slobodno da kažem da vlada Republike Srbije ne razmatra mogućnost potpune zabrane pušenja”, rekao je Vulin juče.