PROGLAS POVODOM SVETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja, akcijom PET MINUTA GROMOGLASNE TIŠINE Udruženje novinara Srbije (UNS) objavljuje P R O G L A S. Pozivamo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12 prekinu program u elektronskim medijima, pročitaju P R O G L A S ili ga objave na ekranima, a u onlajn i štampanim medijima objave

PROGLAS

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju. Pad Srbije na svetskim rang listama medijskih sloboda nije samo posledica materijalnog položaja novinara, nego i nastavljanja prakse vlasti i političara da koriste medije za političke obračune.

Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha od vlasti.

Godina za nama, između dva 3. maja, izbacila je na medijsku površinu surovu činjenicu da slobodi medija ne preti opasnost samo od vlasti nego i anonimnih čuvara privatnog kapitala. Tako je ugašena kultna politička emisija „Utisak nedelje“, bez obzira na gledanost, apele građana, kolega i uglednih ličnosti.

Vlade  su obećavale, a nisu održale reč da će istražiti sve sporne privatizacije, uključujući i privatizaciju medija („Večernjih novosti“ i „Politike“).

Vlast smatra da je rešila probleme u medijskoj sferi time što je usvojila medijske zakone. Iako je njima obezbeđeno povlačenje države iz medija i prozračnost državnog finansiranja medija, i dalje nije vidljiva novčana pomoć koju dobijaju od stranih i domaćih donatora, zbog čega, između ostalog, UNS nije podržao zakone.

Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisana obaveza finansiranja medija iz budžeta lokalnih samouprava, niti minimum izdvajanja za medije, pa četvrtina opština ove godine neće izdvojiti ni dinar za projektno sufinansiranje medija.

Zakonom o javnom informisanju i medijima propisan je kraći rok za povlačenje države iz medija, odnosno njihovu privatizaciju u odnosu na ostala preduzeća, čime se dovodi u pitanje mogućnost da zaposleni u medijima uopšte dobiju novac za otpremnine.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva:

–  Da Vlada, zato što je predložila kraći rok za privatizaciju medija od ostalih preduzeća, obezbedi novac i Ministarstvu za rad naloži da prioritet imaju zahtevi za otpremnine u medijima koji treba da budu privatizovani.

– Da Vlada, ukoliko ne sprovede privatizaciju medija do kraja juna, omogući zaposlenima da bez odlaganja postanu vlasnici svojih medija, u skladu sa Zakonom.

– Da lokalne samouprave u budžetima za iduću godinu obezbede najmanje dva odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija.
– Da Vlada pokrene postupak za izmene Zakona o javnom informisanju i medijima kako bi funkcioneri i lokalne samouprave, pod pretnjom novčane kazne, bili obavezni da izdvoje novac za projektno sufinansiranje medija.
– Da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije, umesto što godinama bez rezultata, po prijavi NUNS-a, istražuje odgovornost više od 50 novinara osumnjičenih za pripremu i organizovanje ratnih zločina i genocida.

UNS podržava i visoko ceni rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i njene napore da se pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i rasvetle okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Udruženje novinara Srbije