ПРОДУЖЕНА ЗАБРАНА ЗАПОШЉАВАЊА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Влада Србије је одлучила да важење закона о максималном броју запослених у јавном сектору продужи до краја 2019. године.

У образложењу се наводи да су „смањење зарада, забрана запошљавања и рационализација броја запослених у јавном сектору мере које су највише допринеле смањењу расхода и успеху фискалне консолидације“.

Усвојени су и предлози измена Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање.

Првим законом обезбеђује се сузбијање сиве економије и нелегалног рада у угоститељству и туризму у објектима домаће радиности и сеоским туристичким домаћинствима, за које се процењује да је трећина у сивој зони.

Другим законским предлогом предвиђа се смањење стопе доприноса за осигурање за случај незапослености са 1,5 на 0,75 одсто.

Предлогом измена Закона о радном времену возача у друмском превозу и тахографима, ствара се правни основ Агенцији за безбедност саобраћаја за издавање картице за тахографе друге генерације. Поред тога, додатно се прописује могућност радионицама за дигиталне тахографе да користе смарт технологију, у циљу сузбијања црног тржишта и сиве економије у тој области.

Влада је усвојила и предлог Закона о накнадама за коришћење јавних добара, којим ће се на једном месту објединити све накнаде које се плаћају за коришћење природних богатстава, добара од општег интереса и добара у општој употреби.

Влада је усвојила и измене Закона о утврђивању јавног интереса и посебним поступцима експропријације и прибављања документације ради изградње гасовода Јужни ток, чиме се убрзава поступак експропријације и издавања дозвола потребних за спровођење тог пројекта.

Усвојена је и уредба којом се повећава износ за доделу признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина, са досадашњих 45.000 на 50.000 динара.

Аутор: Тањуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.