ПРИГРЕВЧАНИН ПРЕВАРЕН НА ФЕЈСБУКУ- МИСЛИО ДА КОМУНИЦИРА СА НАРОДНОМ БАНКОМ ПА ОСТАО БЕЗ 100 000 ДИНАРА

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Још један случај који указује на опасности које вребају иза лажних профила на друштвеним мрежама и захтева за личним подацима.

Почетком новембра, један средовечни Пригревчанин примио је захтев за учествовање у наградној игри и доставу личних података са лажног профила који се представљао као Народна банка Србије. Наивно, у најбољој намери одговарио је на захтев и предао податке о свом жиро рачунару и верификациони код платне картице.

Убрзо након тога, сазнао да је његов новац, у износу од 100.000 динара, пребачен на рачун онлајн кладионице. Случај је пријављен полицији, која сада спроводи истрагу у вези са овим преваром.

Из Удружења “Ефектива” апелују на све потрошаче да буду изузетно обазриви. -Никада не остављајте податке са картице, не отварајте сумњиве линкове и не пребацујте новац непознатим профилима. Уколико са друштвених мрежа примите поруку од Поште, Царине, Народне банке Србије или ваше банке, будите сигурни да су лажни јер ове институције не комуницирају на тај начин са клијентима. Игноришите их и обавестите надлежне органе.

И НБС је упозорила кориснике на друштвеним мрежама о појави лажне странице централне банке и могућој злоупотреби личних података.

Народна банка Србије је на друштвеној мрежи Фејсбук идентификовала лажну страницу под називом НБС, која користи име и лого Народне банке Србије, а на којој се од корисника Дина картице, у склопу наградне игре, захтева да оставе одређене финансијске податке. Имајући у виду да је у питању лажна страница преко које се прикупљају и злоупотребљавају лични подаци и подаци о платној картици, овом приликом апелујемо на грађане да не учествују у овој и сличним лажним наградним играма“, наводе у НБС.

Будите пажљиви и чувајте своје личне информације на интернету!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *