ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ ПРОСЛАВЉАЈУ ЗИМСКИ КРСТОВДАН

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Kрстовдан – дан строгог поста који се слави уочи Богојављења. Док је Богојављење увек празник који се мрси, без обзира који дан пада, за Kрстовдан се у нашем народу каже: „Kо се крстом крсти, тај Kрстовдан пости“.

Kрстовдан многи Срби славе и као своју крсну славу, а овај Зимски Kрстовдан подсећа и на успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.

Зимски Kрстовдан претходи следећем великом празнику, Богојављењу, као и прекосутрашњем Светом Јовану – Јовањдану, који су у црквеном календару уписани црвеним словом.
Јесењи Kрстовдан, 27. септембра по новом календару, обележава успомену на проналажење Часног Kрста на Голготи на којем је разапет син Божији.

Овај хришћански празник слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди. У нашем народу праћен је бројним обичајима и веровањима, који се од давнина поштују.

На Kрстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће година бити “оскудна и болешљива”.

Иако важи да се на црвено слово ништа не ради у кући, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Kрстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Зимски Крстовдан се слави увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике, а Бденије у апатинском храму Сабор Светих Апостола данас почиње у 18 часова. Сутра, на Богојављење Литургија са водоосвећењем ће бити служена од 9 часова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.