PRAVOSLAVNA CRKVA I VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU SVETOG LUKU I SVETOG PETRA CETINJSKOG

APATIN DRUŠTVO VESTI

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Svetog apostola i Jevanđelistu Luku i Svetog Petra Cetinjskog, dva velika sveca za koje se vezuju brojni narodni običaji.

Sveti apostol Luka je poznat kao zaštitnik lekarske profesije, mnogih bolnica i lekarskih udruženja, uživa veliko poštovanje u našem narodu, a brojne porodice u Srbiji ga slave kao krsnu slavu.

Smatra se da je Sveti Luka bio Grk, rodom iz Antiohije i da je bio lekar i prijatelj apostola Pavla. Navodno je prvi nacrtao ikone Isusa Hrista, Bogorodice i apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Postoje dve teorije o pisanju Jevanđelja po Luki, pri čemu jedni veruju da ga je on napisao, a drugi tvrde da to nije moguće.

Mošti Svetog Luke su u 15. veku počivale u Smederevu, a ostala je zabeležena i njegova misao: „Naše je samo ono što damo drugome”.

Naš narod veruje da bi ovih dana trebalo opasati torove, kako vukovi ne bi davili stoku. Poznata je izreka: „Ide Luka, eto vuka”. Takođe je poznato i da je zima odmah iza ugla posle ovog praznika pa se kaže i „Sveti Luka, sneg do kuka”.

Danas ne bi trebalo da budete preki i nervozni jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvek pomagao ljudima.

Sveti Petar Cetinjski

Danas Srpska pravoslavna crkva obeležava još jednog sveca. Svetog Petra Cetinjskog koji je živeo u 18. i 19. veku u Crnoj Gori.

Kako su u pitanju dva velika sveca, koji su zadužil ipravoslavlje svojim delima, veruje se da danas ne bi trebalo raditi teške poslove.

Sveti Petar je ceo život posvetio svom narodu. Postao je mitropolit i gospodar Crne Gore 1784. godine, a kao poseban uspeh se smatra njegova pobeda nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Bavio se i pomirenjem zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.