PRAVDU TRAŽE U STRAZBURU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Nezadovoljni presudom Ustavnog suda, mali akcionari Apatinske pivare odlučili su da pravdu potraže i od Međunarodnog suda u Strazburu. Oni su to odlučili, nakon što ih je advokat upoznao sa presudom Ustavnog suda, kojem su se obratili u zaštiti svojih interesa.

– Stigla presuda Ustavnog suda na osnovu naše ustavne žalbe, koju smo ovom sudu dostavili skoro pre godinu i po dana. U delu koji se odnosi na dug sudski proces koji je trajao nerazumno – čak deset godina, Ustavni sud je istakao da su stečeni uslovi da se utvrdi nastala šteta, zbog toga i taj deo nastavljamo kod Ministarstva pravde Republike Srbije, kojem podnosimo zahtev za naknadu štete i Ministarstvo će da dostavi eventualnu ponudu za svakog pojedinačno za naknadu štete.

Na žalost, u vezi sa delom koji se odnosi na trgovinu akcijama, ustavna žalba je odbijena i Ustavni sud je procenio da su Privredni sud Beograda i Apelacioni privredni sud pravilno presudili. Tu nemamo druge mogućnosti nego da podnesemo tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu – istakao je advokat malih akcionara Božo Ivančević, što su prisutni na skupu u Apatinu i podržali i svi potpisali punomoć.

Mali akcionari Apatinske pivare, njih njih ukupno 700, čije su akcije po njihovoj tvrdnji prodate bez aukcije, nakon deset godina sudskog postupka, u toku kojih su dobili nekoliko različitih presuda dogovorili su se pre godinu i po dana da će pravdu potražiti od Ustavnog suda, a ukoliko to bude trebalo i od Međunarodnog suda u Strazburu.

Trgovinski sud u Beogradu je još 2005. godine doneo presudu, kojom je naloženo da se malim akcionarima Apatinske pivare vrate akcije. Na osnovu žalbe Berze tadašnji Privredni sud u Beogradu je ukinuo presudu i postupak vratio na prvostepeni sud, uz obrazloženje da se akcije ne mogu vratiti, jer se nalaze kod trećih lica, ali je istovremeno naložio da se akcionari novčano obeštete. S obzirom na to da je Privredni sud naložio novčano obeštećenje akcionara, angažovani su i veštaci, koji su utvrdili da akcionari treba da dobiju, sa zateznim kamata, ukupno 10,3 miliona evra. Nakon toga, prvostepeni sud, na osnovu žalbe Berze, preinačuje svoju prvobitnu presudu i donosi novu na, kako tvrde akcionari, njihovu štetu.

– Nije korektno da komentarišem sudske presude, međutim, zaista nije logično da je isti Sud, sudija Jasna Protić i isto veće, donelo dve različite presude. Da li je bilo ili ne političkog pritiska na Sud, kako kažu mali akcionari, ne mogu da potvrdim niti opovrgnem, ali bilo bi logično da je drugačiju odluku donelo drugo sudsko veće i sudija, a ne jedni te isti – kaže Ivančević.

Mali akcionari smatraju da je trgovina akcijama Apatinske pivare 2002. godine bila nezakonita, jer aukcija nije održana nego je na neformalnom sastanku u Berzi odlučeno da cena akcija bude 1.350 dinara. Nakon pet dana akcije APA porasle su na 11.300 dinara, a to je bila, kako kažu i realna cena.

– Zaista verujemo da je sudija, koji je po istom predmetu doneo dve različite presude, bio pod pritiskom. Zbog nezakonitog rada beogradske Berze, tadašnji direktor Zoran Jeremić dao je ostavku, a pojedine brokerske kuće, koje su trgovale akcijama Apatinske pivare, takođe su kažnjene zabranom rada na određeno vreme – kaže Zora Majstorović u ime malih akcionara Apatinske pivare.
Mali akcionari veruju da imaju dokaze o neregularnom poslovanju na beogradskoj Berzi i stoga ne odustaju, pa će se obratiti Međunarodnom sudu u Strazburu.

J. Prelčec
www.dnevnik.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *